Opulentní večeře s pachutí zločinu. Nizozemský bestseller poprvé na jevišti

Ostrava - Činohra Národního divadla moravskoslezského nastudovala v české premiéře dramatizaci světového bestselleru současného nizozemského spisovatele a herce Hermana Kocha Večeře. Celý děj se odehrává v luxusní restauraci, kde čeká na dva bratry a jejich ženy přepychová večeře. Místo rodinné selanky diváci sledují, jak účastníci hostiny odhazují masky. Přišli totiž řešit, jak se postavit ke zločinu svých dospívajících synů. Oba, včetně adoptivního syna mladšího z bratrů, se podíleli na vraždě bezdomovkyně.

Inscenační tým v čele s režisérem a šéfem činohry Národního divadla moravskoslezského Petrem Gáborem použil dramatizaci nizozemského herce a dramatika Keese Prinse v překladu Marty Kostelecké. Dramaturgem představení je Marek Pivovar. „Jako se natřásá třešnička na vršku šlehačkového kopečku na dezertu, tak se nad stolem v chvějivém očekávání vznáší historie spojená se zločinem,“ charakterizuje Pivovar atmosféru inscenace.

Staršího z bratrů, učitele na střední škole, kterému je protivná snobská restaurace i jeho úspěšný bratr, hraje Adam Viktora. Mladšího Serge, populárního politika, který kandiduje na premiéra, Vladimír Polák. Manželky hrají Renáta Klemensová a Pavlína Kafková. Pátým na scéně je vrchní číšník v podání Václava Klemense.

Rodiče se během opulentních chodů snaží zaujmout postoj k nelidským zločinům svých teprve patnáctiletých dětí. Mají je zatajit, nebo se k nim přiznat a přijmout odpovědnost? Jak se k tomu postaví politik Serge, kterému všichni předpovídají skvělou kariéru? Na povrch vybublává roky skrývaná nenávist, nespokojenost, závist či frustrace bratrů i jejich manželek. „Hra je právě taková jako rodinné historie - komická, dramatická a drsná, plná nečekaných zvratů a překvapení,“ říká režisér Peter Gábor.

Román Hermana Kocha Večeře je nejúspěšnější současná nizozemská próza. Kniha byla přeložená do více než dvaceti jazyků a poprvé bodovala i v žebříčku bestsellerů v Americe.

Scénu ostravské inscenace navrhl Michal Syrový, kostýmy jsou dílem Aleny Schäferové Premiéra byla 13. listopadu v Divadle Antonína Dvořáka, první repríza bude v sobotu 15. listopadu.

Ostravská činohra nastudovala nizozemský bestseller Večeře (zdroj: ČT24)