Jsi chic, mon amour! Francouzský film je k pomilování i v módě

Praha - Francouzi milují film a jako filmaři jsou dost produktivní. Ročně natočí přes tři sta snímků, tedy zhruba desetkrát víc, než vznikne u nás. Český divák si už dávno nespojuje francouzskou kinematografii jen s Louisem de Funèsem - i díky Festivalu francouzského filmu, který se snaží sedmnáct let v českých kinech představovat filmovou produkci země galského kohouta. Během letošního ročníku se od 19. do 26. listopadu představí francouzské filmy v pěti městech.

„Každým rokem se nám daří přivážet filmy například z festivalu v Cannes,“ upozornila dramaturgyně Tereza Jiravová, že snímky nejen z této prestižní světové přehlídky (ale také z Locarna či Benátek) nechybí ani v letošním programu. Představí v předpremiéře osm nových francouzských titulů, které se objeví i v české distribuci.

Cannes před Festivalem francouzského filmu vidělo třeba příběh od bratří Dardennů, v němž má hlavní hrdinka Dva dny, jednu noc na to, přesvědčit své kolegy z práce, aby se vzdali prémií. Jedině v tom případě je její zaměstnavatel ochotný ji nepropustit. Cannes už také zná filmovou verzi života Yvese Saint Laurenta, kterou letos Francie vyslala do oscarového klání (zda se zlaté sošce přiblíží, bude známo 15. ledna). Biografie v reži Bertranda Bonella se soustředí na sedmdesátá léta a slavného módního návrháře v tomto období ztvárnil Gaspard Ulliel.

Do předpremiérového výběru se dostaly i další životopisné či skutečným životem inspirované filmy. Violette režiséra Martina Provousta líčí osudové setkání začínající spisovatelky Violette Leducové se Simone de Beauvoir; Marie vychází z příběhu slepé i hluchoněmé dívky odehrávajícího se v 19. století. Intimní drama natočil Jean-Pierre Améris. A v Psychoterapii prérijního indiána je skutečnou postavou antropolog a psychoanalitik Georges Devereux.

Hned v několika předpremiérách se řeší milostný život: v detektivním příběhu Láska je dokonalý zločin (režisérské dvojice Arnauda a Jean-Marie Larrieuových), v komedii Sex v Paříži (režisérky Audrey Danaové) a také v zahajovacím snímku festivalu - v milostném trojúhelníku podle Benoîta Jacquota Tři srdce. Režisér svůj snímek, který se mimo jiné promítal v hlavní soutěži letošních Benátek, přijede uvést osobně.

Festival tvůrci snímků Villa Amalia nebo oscarového Sbohem, královno připravil navíc retrospektivu. V 17. ročníku přehlídka oslaví také kulaté narozeniny herečky Juliette Binocheové. „Snažili jsme se vybrat z její bohaté filmografie snímky, které charakterizují její umění,“ podotkla dramaturgyně Anna Mitéranové. Diváci se mohou těšit na tituly Husar na střeše, Věrná kopie či Ony, které doplní dokument o Juliette Binocheové.

Přehlídka francouzského filmu nabídne více než padesát snímků. Zahájena bude 19. listopadu v Praze, o den později se k ní připojí také kina v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. Francouzština v nich bude promítacím jazykem až do 26. listopadu.