Aneta Langerová má důvod k Radosti. Vydává nové album

Praha – Po dobu pěti let Aneta Langerová mlčela. 28. listopadu ale představí dobrý důvod, proč se tak stalo. Vydá totiž čtvrtou desku Na Radosti, která je údajně plná smíření a naděje. Podle prvních hudebních kritik jde o její dosud nejvýraznější autorské album, které spojují příběhy o ženských osudech.

Novinka navazuje na vybočující práci Pár míst, kterou si Langerová splnila sen a za pomoci smyčcového tria si vyzkoušela přetvořit své skladby do intimní akustické podoby. Kompletně nové skladby však nenabídla už dob alba Jsem z roku 2009.

Na Radosti někdejší první česká SuperStar spolupracovala dva roky spolu s klavíristou, hudebním skladatelem a producentem Jakubem Zitkem. K tvorbě oba inspiroval šumavský kraj hlubokých lesů Doudlebia. „Název pochází ze jména dnes již zmizelého slovanského kmene Doudlebů. Doudlebská duše se vyznačovala suchým, černým humorem, melancholickou lidovou poezií, důrazem na dobrou pověst, dobré mravy a místní pevné zakořenění. To všechno (a mnohem víc) prosáklo i do písní, které jsme tu složili,“ svěřila se zpěvačka fanouškům na internetu.

  • „Na Radosti je místo, kde se zastavil čas a s ním i osudy lidí, kteří tam žili. To místo jsme si zamilovali, okouzlilo nás a vtáhlo do děje příběhů, které chceme vyprávět,“ doplnila Langerová.

Už v listopadu pronikla do éteru první píseň Svatá Kordula, která je patronka všech lodníků a mořeplavců. „Věnovala jsem ji Kordule, protože je to taková naše ochránkyně, abychom v rozbouřených vodách našli cestu domů. Je dobré vědět, že nad námi někdo drží ochrannou ruku,“ vysvětlila autorka.

Deska obsahuje dvanáctku skladeb většinou vyprávějící o osudech dívek a žen, jež hledají svou cestu. Křest naplánovala hudebnice na 15. prosince v pražském divadle Studio DVA. Plánuje také jarní turné.