Francouzští knihovníci si dvě století nevšimli vzácného Shakespeara

Saint-Omer - Už v létě si budou moci lidé v severofrancouzské knihovně Saint-Omer prohlédnout unikátní sbírku děl Williama Shakespeara. Kolekci z roku 1623 se podařilo odhalit jen náhodou. Vzácný titul by mohl mimo jiné upřesnit, v jaké podobě se Shakespearovy hry v sedmnáctém století hrály.

V regálech knihovny ležel svazek bez povšimnutí od konce 18. století, aniž by knihovníci tušili, že jde o První Folio, tedy slavnou kolekci všech Shakespearových děl, vydanou sedm let po dramatikově smrti. Význam nenápadné knihy byl odhalen až při přípravě výstavy o vztazích severofrancouzského regionu a Anglie. „Protože chybí několik stran a hlavně stránky, které slouží k identifikaci svazku, netušili jsme, že je to dílo takové hodnoty,“ vysvětlil přehlédnutí jeden z knihovníků Rémy Cordonnier.

Kniha je stále velmi zachovalá i navzdory tomu, že se jí žádné zvláštní péče nedostávalo. Podobných by ve světě mělo být ještě více než 230, každá je ale unikátní. Svazky obsahují vepsané poznámky, které pomáhají odhalit, jak se Shakespearovy hry v sedmnáctém století hrály. Přepisy ženských rolí na mužské například potvrzují, že pro ženy na divadelních prknech příliš místa nebylo. Knihovníci věří, že další poznámky mohou dokonce dovysvětlit význam her. 

Nalezené První Folio zatím zůstane ve francouzské knihovně. Svazky jen málokdy mění majitele. Naposledy byl před osmi lety jeden vydražen v přepočtu za více než 125 milionů korun.