Expo výtvarných orgií Františka Skály

Recenze – Renesanční osobnost Františka Skály – sochaře, mystifikátora, člena skupiny Tvrdohlaví a vokálního tria Tros Sketos – se opět zaskvěla na výtvarném nebi. Nadělila totiž Pardubicím nečekaně rozsáhlou výstavu Expo, která ve třech podlažích (!!) starého měšťanského domu s renesančními prvky z let 1507–1538 opět potvrdila Skálovo postavení na ojedinělém ostrově magična, humoru, ironie, nadhledu a básnivého mladistvého pohledu.

Skála spolu s kurátorkou Vandou Skálovou (pouze shoda jmen – Skálovou známe z jejího hvězdného období, kdy vedla výstavní činnost tehdy přední galerie Obecní dům v Praze) dokonale využili všech výstavních prostor, ať už jakkoliv křehkých či naopak robustních, schodišť, chodeb, zákoutí. Oproti jiným výstavám tady působí křehkost Skálových drobnějších prací, světelné podmínky (možnost tmavých zákoutí a míst) dávají vyniknout světelným kompozicím a prvkům, které ve vystavených pracech samozřejmě přitahují náležitou pozornost.

Prakticky celá výstava, která se určitě stane výstavním rodinným svátkem pro svoji univerzálnost a přístupnost, ilustruje autorův pohled na zpracovávaná témata, dává vyniknout fabulačním schopnostem a typickému skálovskému humoru. Díla, vzniklá v posledních čtrnácti letech, představují velmi zajímavé pracovní a tvůrčí postupy zejména v oblasti modifikované fotografie (Špionážní fotografie, Fotoobrazy), kde barevnost a přitom velká dávka exprese vytvářejí exkluzivní impresionistické nálady.

Diváci spatří další ze Skálových cyklů, Příběh K. Decay Larise, pochutnáme si na Krajinách z bezčasí, kde pracuje s monochromní termokresbou, jasně připomínající čínské tušové malby. Výtečné jsou jeho Tabulky, plné šifrovaných informací, fanoušci ocení nové modely jeho fantaskních kytar, ti trpěliví vychutnají některé další části jeho deníků nebo hold neznámému malíři Casette per colori.

Všemu logicky vládnou (zaslouženě) již zmíněné světelné objekty - Dóm, Energie, Duše stromu a další. Vstupní kompozice Expo 3000 diváka správně naladí. No a to vše průběžně často provedeno ve Skálových zamilovaných a jím vzývaných přírodních materiálech, se kterými tak rád pracuje.

Bohatost představeného souboru, nebo lépe řečeno souborů, je neuvěřitelná. Je to prostě další Expo Skálových výtvarných orgií. Zúčastněme se jich! V Domě U Jonáše, využívaném Východočeskou galerií, potrvá do 1. března příštího roku.