Nominacím na Grammy letos kralují ženy a Brit Sam Smith

New York – Nominace na hudební ceny Grammy letos ovládly ženy. O cenu za nejlepší nahrávku budou bojovat čtyři zpěvačky a jediný muž. Australanky Iggy Azaleaová s písní Fancy a Sia s písní Chandelier s Američankami Meghan Trainorovou (All About That Bass) a Taylor Swiftovou (Shake it Off). Británii zastoupí Sam Smith s baladou Stay with me. Nejvíce nominací, po pěti, letos získali britský nováček Sam Smith a ostřílená Američanka Beyoncé. Převládajícím stylem je pop se silnými prvky R&B.

Nominacím na Grammy letos kralují ženy a Brit Sam Smith (zdroj: ČT24)

Iggy Azaleaová je kromě písně roku nominována také na Gramy za album roku. Celkem posbírala čtyři nominace, soupeřit bude s deskou The New Classic také o trofej za nejlepší rapové album a zároveň se uchází o post nejlepšího nováčka.

Lídrem v počtu získaných nominací je ale Brit Sam Smith. Kromě šance získat cenu za nejlepší píseň s baladou Stay with me a nejlepší nahrávku může být vyhlášen i nejlepším novým hudebním umělcem roku.

Američanka Beyoncé, která obdržela šest cen Grammy v roce 2010, je vůbec nejčastěji nominovanou ženou v historii těchto cen. S nejnovějším albem nesoucím její jméno se nominovala v kategorii Nejlepší současné městské album. Na rozdíl od Smithe ale Beyoncé překvapivě nezískala klíčové nominace na nejlepší píseň ani album roku. Nominována je ale například v kategorii za nejlepší R&B píseň díky hitu Drunk in Love.

Se čtyřmi nominacemi jdou do souboje o prestižní hudební ceny také Usher, Jack White, Miranda Lambertová, Sia a countryový hudebník Eric Church.

Ocenění pro nejlepší rockové album mohou získat irští U2 za nahrávku Songs of Innocence, kterou původně poskytli zdarma uživatelům iTunes. Za soupeře budou mít Becka, Toma Pettyho & the Heartbreakers, Ryana Adamse a Black Keys.

Mezi nominovanými na nejlepší vokální album tradičního popu jsou Lady Gaga s Tonym Bennettem, kteří nazpívali společné album Cheek to Cheek. Soupeřit budou s duety Barbry Streisandové, Annie Lennoxové, Johnnyho Mathise a Barryho Manilowa.