Jaký si svět maloval rok 2014?

Galerie po celém světě se v roce 2014 snažily nabídnout něco, co tu ještě nebylo. Připomeňte si v následujícím výběru reportáží některé z letošních událostí ve výtvarném umění.

Moskevské Artplay Design Centrum hned na úvod roku rozhýbalo pomocí obrazovek plátna Vincenta van Gogha.

Výstava Van Gogh Alive (zdroj: ČT24)

Slavný obraz jiného Nizozemce, Jana Vermeera, se vydal dokonce na světové turné. Po jeho skončení se Dívka s perlou za zdi haagského muzea už nikdy nepodívá.

Holandští mistři v Boloni (zdroj: ČT24)

To autoportrét velikána španělské pozdní renesance shlížel v březnu na návštěvníky ve své původní velikosti. Tichou, ale velkolepou výstavou oslavilo Toledo 400 let od smrti El Greca.

Největší výstava El Greka (zdroj: ČT24)

Současné umění na sebe upoutalo pozornost na zatím největší výstavě čínského umělce Aj Wej-weje, kterou připravili v Berlíně. Zlatá zvířata, historické vázy pokryté vrstvou autolaku nebo porcelánové kraby ale výtvarník osobně představit nemohl - čínské úřady mu zabavily pas.

"Důkaz" - Berlín hostí největší výstavu Aj Wej-weje (zdroj: ČT24)

Bez autora se musela obejít i výstava, kterou aukční dům Sotheby's uspořádal streetartovému umělci Banksymu. Více než sedmdesát děl umělce, který skrývá svou identitu - jedno provokativnější než druhé - dal dohromady jeho bývalý agent. 

Banksyho práce v další neautorizované dražbě (zdroj: ČT24)

Po rozhýbaném Van Goghovi v Moskvě měli na konci roku možnost vnímat umění jinak i návštěvníci londýnské Tate Britain. Noční prohlídku galerijních sbírek obstarali roboti, které mohli zájemci ovládat přes internet.

Noční prohlídky v Tate Britain. Průvodcem robot (zdroj: ČT24)
Vydáno pod