Van Gogh Alive: Vstupte do Vincentova světa

Moskva - V moskevském Centru umění a designu představují slavné dílo holandského mistra Vincenta van Gogha, aniž by na místě visely jeho obrazy. Putovní projekt Van Gogh Alive využívá projekce, aby divákům nabídl vstup do umělcova francouzského období.

Výstava Van Gogh Alive (zdroj: ČT24)

„Do prostoru jsme umístili velké obrazovky, obrazy s různým rozlišením. Vyprávějí o životě van Gogha a jeho tvorbě,“ říká organizátor výstavy Oleg Marinin: „Návštěvník může vidět díla na jednom místě v různém formátu. Je to velmi efektní. Je to spíš show než výstava.“

  • Projekce obrazů na výstavě provází klasická hudba, kupříkladu skladby Ference Liszta nebo Camilla Saint-Saënse, které nejen navozují dobovou atmosféru, ale také vykreslují proměny složité Van Goghovy povahy.

Vincent van Gogh se narodil roku 1853 v rodině protestantského pastora v jižním Nizozemí. V šestnácti přerušil studia a nastoupil jako příručí ke strýci, který vedl v Haagu pobočku obchodu s uměním. Ve 22 letech se rozhodl stát kazatelem a pomáhat chudým. Extrémním zanícením a asketismem však provokoval a nakonec byl ze služeb církve propuštěn.

Vincent van Gogh
Zdroj: ČT24

V té době se přimkl k umění a roku 1885, inspirován nizozemskou školou, namaloval první mistrovské dílo Jedlíci brambor. Tentýž rok opustil Holandsko a přes Antverpy, kde objevil Rubense a japonské dřevoryty, dospěl do centra světového umění Paříže. Jeho bratr Theo, který provozoval galerii na Montmartru, mu představil impresionisty.

  • Vincent se přátelil s Henrim de Toulousem-Lautrecem, Paulem Gauginem a dalšími. Pod jejich vlivem se van Goghova paleta projasnila. Začal volně experimentovat s malířskými technikami, barvami, zátišími, autoportréty a krajinami.

Ideální slunce hledal na jihu Francie, kde si koupil domek. Během intenzivní tvorby se však prudce zhoršoval jeho psychický stav. Svého přítele Gaugina, který za ním přijel do Provence malovat, napadal a nakonec si (zřejmě v záchvatu) uřízl část levého ucha. Roku 1889 odešel dobrovolně do psychiatrického ústavu v Saint-Rémy. Následující rok vytvořil přes sto vrcholných pláten. Začaly se ozývat první nadšené ohlasy na jeho díla.

V poli u Auvers-sur-Oise

Vincent opustil brány ústavu a přestěhoval se do blízkosti Paříže. V té době se o něj staral lékař Paul Gachet; jeho portrét od van Goga patří mezi nejdražší obrazy vůbec. V červenci 1890 se Vincent van Gogh na procházce poblíž Auvers-sur-Oise postřelil do hrudi a o dva dny později zemřel ve věku pouhých 37 let.

Klíčový umělec moderní doby, který byl ve svém zvláštním světě vždy trochu osamocený, dodnes budí zájem davů. Organizátoři moskevské výstavy již vědí, že na všechny zájemce se nedostane. Výstava trvá do 26. března.

Stránky výstavy najdete zde.