Na Boloňany shlíží Dívka s perlou

Boloňa - Slavný obraz Dívka s perlou je teď největším lákadlem výstavy holandských mistrů v italské Boloni. Kromě Vermeera organizátoři představili i zapůjčená plátna Rembrandta, Halse nebo Steena. Dívku s perlou mají návštěvníci možnost vidět v Palazzo Fava do 25. května.

Holandští mistři v Boloni (zdroj: ČT24)

„Nasvítili jsme i fresky od Carracciho, které zdobí strop. Je velmi hezké vidět tu spojitost mezi uměním této boloňské rodiny a největšími nizozemskými díly ze 17. století,“ informoval kurátor výstavy Marco Goldin.

Nizozemský umělec Jan Vermeer obraz Dívka s perlou namaloval okolo roku 1665. V době, kdy měl potíže s penězi, s obrazy spíš obchodoval, než aby je tvořil, a v jeho domě prý vládla panovačná tchýně. Celou atmosféru kolem vzniku jednoho z nejslavnějších obrazů zachycuje i stejnojmenný film Petera Webbera, podle kterého modelem mohla být služka, ve které malíř našel spřízněnou duši. O tom, kdo byl vlastně předobrazem Dívky s perlou, se spekuluje dodnes. Historik umění Benjamin Binstock např. ve své knize Tajemství Vermeerovy rodiny tvrdí, že jde o portrét malířovy nejstarší a nejoblíbenější dcery Marie.

Obrazy z nizozemské galerie byly na cestách dva roky, i ve Spojených státech a v Japonsku. Přilákaly už milion návštěvníků. Itálie je jejich poslední zastávkou před návratem domů.