Vrchní soud snížil tresty za zapálení barokního zámku v Horním Maršově

Vrchní soud v Praze snížil šesti mužům obžalovaným za zapálení autobazaru u Humpolce na Pelhřimovsku a zámku v Horním Maršově na Trutnovsku tresty vězení. Zároveň jim uložil povinnost nahradit majetkovou škodu 763 030 korun. Informoval o tom Pelhřimovský deník.cz.

Nejdelší trest vězení po středečním pravomocném rozhodnutí soudu je 11,5 roku. Dostal ho Petr Fic, který žhářské útoky podle soudu naplánoval a kterému za to Krajský soud v Táboře původně uložil 13 let a deset měsíců.

Vladimíra Racka, který si požáry objednal, vrchní soud poslal do vězení na devět let, původní trest táborského soudu tak zmírnil o 3,5 roku. Vedle toho musí zaplatit milion korun, pokud by tak neučinil, strávil by ve vězení 18 měsíců navíc. Ostatním čtyřem obžalovaným odvolací soud snížil tresty na rozmezí 9,5 až 4,5 roku.

Podezřelé policie zadržela loni v březnu a obvinila je z obecného ohrožení. Odsouzení mohou ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, to ale nemá odkladný účinek a všichni si musí trest začít odpykávat.

Požár autobazaru z listopadu 2017 poničil osm aut a způsobil škodu milion korun. Podle vyšetřovatelů bylo zřejmé, že ho někdo úmyslně založil. 

Pětimilionová škoda

Památkově chráněný barokní zámek oheň zničil 19. srpna 2018. Vyšetřovatelé našli několik ohnisek požáru a expertizy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách. Škoda byla odhadnuta na zhruba pět milionů korun. Racek byl prokurista společnosti, která usilovala o koupi od roku 1994 nevyužívaného zámku s ruským vlastníkem.

Na začátku loňského roku policie oznámila, že za požáry stojí pravděpodobně stejná skupina lidí. Hlavním důkazem proti Rackovi podle soudu byly prostorové odposlechy z chaty jednoho z obžalovaných, kde se o trestných činech hovořilo.