Hustopeče vzdaly hold Elišce Rejčce. Odhalily její sochu

Nádvoří Domu u Synků v Hustopečích na Břeclavsku nově zdobí fontána s téměř dvoumetrovou sochou královny Elišky Rejčky. Zástupci města ji odhalili ve čtvrtek, přesně 700 let poté, co Rejčka věnovala tehdejší trhovou ves Hustopeče nově založenému cisterciáckému klášteru na Starém Brně.

„Eliška Rejčka zakoupila Hustopeče, Starovice a Starovičky 15. května 1323 a 1. června téhož roku je věnovala cisterciáckému klášteru. Od zprávy o věnování Hustopečí klášteru se odvíjí i určení založení kláštera, zakládací listina kláštera na Starém Brně neexistuje,“ uvedla dříve ředitelka hustopečského muzea Soňa Nezhodová.

Fontána představuje Elišku Rejčku, jak drží v ruce džbán a u nohou má sedm lilií. Voda teče z džbánu a tryská i z jednotlivých květin, které jsou znakem cisterciáckého řádu. Autorkou sochy je polská sochařka Ewa Ross-Baczyńská. Náklady na bronzovou sochu s fontánou byly okolo milionu korun, které ušetřilo městské muzeum ze svých příjmů.

Dvůr Domu u Synků s fontánou je přístupný v otvírací době kavárny a muzea města Hustopeče.

Eliška Rejčka přivedla Habsburky na český trůn

Eliška Rejčka (1288 až 1335) byla dcerou polského krále a provdala se za Přemyslovce Václava II. Po jeho smrti si vzala Rudolfa Habsburského, který tak legitimoval nárok na český trůn. I poté, co Rejčka podruhé ovdověla, si uchovala vliv a postavení.

Zbraslavská kronika k 15. květnu 1323 zmiňuje, že uvedla řádové sestry do kláštera na Starém Brně. Další listina je z 1. června téhož roku, kdy Eliška věnovala cisterciačkám trhové vsi Měnín a Hustopeče s vesnicemi Starovice a Starovičky.