Brno chce být vytápěné z Dukovan. Teplo z jaderné elektrárny přivede potrubím

Městská společnost Teplárny Brno v pondělí podepsala smlouvu o spolupráci s firmou ČEZ na vybudování více než čtyřiceti kilometrů dlouhého horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany. Smlouva stanovuje další kroky, které musí obě společnosti udělat, aby bylo možné snížit závislost Brna na vytápění plynem. Před rokem účastníci uzavřeli memorandum, od té doby pracovali na konkrétních krocích, které umožňují v projektu pokračovat.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v pondělí řekl, že přípravy směřují k tomu, aby bylo v roce 2025 či 2026 všechno nachystané ke stavbě a záhy se mohlo začít stavět. Termín, o němž se hovoří v souvislosti se spuštěním horkovodu, je rok 2030. Stavba získala podporu i z vládní úrovně díky novele liniového zákona, který umožní rychlejší přípravu.

„Bude to důležitý krok k energetické soběstačnosti a nezávislosti Brna. Od loňska se snažíme dělat řadu opatření, která zajistí v celém Česku nezávislost na ruském plynu a na plynu obecně. Je potřeba nejen měnit energetický mix, ale i šetřit při spotřebě energií. Loni se nám podařilo zcela změnit trend,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS). Poukázal na to, že Česko už potřebuje zhruba jen tři až čtyři procenta plynu z Ruska, i když na začátku války to bylo téměř sto procent.

Padesát procent Dukovany, třicet procent Sako, dvacet procent Teplárny Brno

Dukovany by měly v budoucnu zajistit polovinu potřeby tepla v Brně, nyní je město závislé z 80 procent na dovezeném plynu. Podle předsedy představenstva Tepláren Brno Jiřího Hermana by dalších 30 procent měla zajistit společnost Sako Brno spalováním odpadu a 20 procent má zajistit spalování biomasy přímo v Teplárnách Brno.

Podle současných předpokladů má stát horkovod 19 miliard korun, přičemž ČEZ zajistí vyvedení tepla na hranici elektrárny, Teplárny Brno zajistí stavbu od elektrárny do Brna. „Počítáme s financováním ze tří zdrojů. Jedním jsou naše peníze, druhý zdroj jsou dotace a chtěli bychom získat alespoň polovinu částky. Třetím zdrojem jsou úvěry,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Teplárny už také začaly jednat s obcemi na plánované trase. „Intenzivně vedeme jednání s Oslavany, které mají velký zájem. Postupně budeme jednat i s dalšími,“ řekl Fajmon.

Teplárny podle něj také uzavřou dvě smlouvy s firmou ČEZ. Jedna je smlouva o smlouvě budoucí o dodávkách tepla, druhá bude smlouva o výstavbě. Součástí smlouvy o dodávkách tepla bude i kalkulační vzorec pro stanovení ceny tepla. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by se měla cena tepla stabilizovat, případně i snížit. Dosavadní analýzy ukázaly, že cena by měla být konkurenceschopná.

Ještě letos chtějí Teplárny zahájit zadávací řízení na výběr projektanta a zároveň shromažďují podklady pro jednání s vlastníky pozemků. „Ve druhé polovině roku by mohlo být zahájené zadávací řízení na výběr administrátora majetkoprávního vypořádání,“ uvedl Fajmon.