Na most do Tetčic se auta vrací jen dočasně. Na podzim jej čeká demolice

Řidiči od čtvrtka opět projedou po mostě v Tetčicích na Brněnsku. Silničáři ho uzavřeli před dvěma týdny kvůli zřícení cihlového mostního křídla. V havarijním stavu je stavba už delší dobu, s rozsáhlejší opravou se proto nepočítá. V září je naopak naplánovaná demolice.

Doprava se na most vrací jen v omezeném režimu pro osobní auta do devíti tun a autobusy, a navíc dočasně. Stavbu totiž v září čeká úplná demolice. K havarijnímu stavu přispěla podle silničářů hlavně hustota dopravy a průjezd nákladních vozidel. Podle Ředitelství silnic a dálnic po mostě denně projede až 10 tisíc aut. 

„Máme zahájenou stavbu na průtah Tetčicemi. Už se frézuje silnice, jakmile dokončíme opravy komunikace v zastávce, tak se vrhneme na tento most. Přeloží se koryto Bobravy, řeka se převede do tetčického potoka a most už tady v budoucnu nebude,“ popsal ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Kromě toho tetčického je v havarijním stavu na jižní Moravě dalších osm mostů. Tři z nich se zvládnou opravit ještě letos, pro dalších pět se připravuje projekt. Nejblíže dokončení je aktuálně most přes řeku Dyji na Břeclavsku. Hotový má být do konce května. Původní most z roku 1980 musel kvůli havarijnímu stavu k zemi.

Včasnou opravu některých mostů podle silničářů často komplikují složité majetkoprávní vztahy i finanční náročnost. Jejich rekonstrukce stojí v kraji ročně odhadem kolem 150 milionů korun.