Archeologové prozkoumávají síť chodeb pod moravskou vesnicí. Nálezy předcházejí lovcům mamutů

Až 30 tisíc let staré mamutí kosti, zuby nebo ozdobné prvky našli archeologové v Milovicích na Břeclavsku. Kopat začali po opakovaných propadech silnice. Pod ní se totiž nachází sklepy s nestabilním stropem. Na průzkum místa, které archeologové výjimečností přirovnávají k Dolním Věstonicím, mají poslední týden.

Koňské zuby nebo korálek z třetihorní ulity odhalili archeologové v nalezišti s označením „Milovice 4“. „Podařilo se nám objevit ještě starší vrstvu z počátku mladého paleolitu, to je kultura, která předcházela kultuře lovců mamutů,“ přiblížil Martin Novák z Archeologického ústavu Akademie věd.

Unikátnější než víc vrstev nad sebou, které odkazují na různé historické epochy, byla samotná lokalita naleziště. „Všechny lokality, které pod Pálavou máme, jsou vždy situované na svazích, nad údolím řeky Dyje. Toto je jediná lokalita položená nízko přímo v údolí Milovického potoka,“ popsal Novák.

Nálezy odpovídají době před lovci mamutů
Zdroj: Archeologický ústav Brno

Pod sklepy domů se může ukrývat starodávná historie

V Milovicích se nachází ještě další tři archeologická naleziště. Podle vedoucího výzkumu Martina Nováka jich ale může být ještě víc, a to ve sklepích pod domy. „V červnu v roce 2009 došlo k prvnímu samovolnému propadu. Následně se odhalily všechny sítě chodeb,“ popsala starostka Milovic Veronika Blanářová (nez.).

„Byl to trošku technologicky náročný a zvláštní výzkum, protože archeologové většinou postupují shora dolů, tady jsme postupovali naopak,“ řekl Novák.

Pod zemí objevili archeologové soustavu chodeb
Zdroj: Archeologický ústav Brno

Nálezy archeologové s pomocí studentů opatrně vyjímají z hlíny. Aby jim nic neuniklo, i zeminu propláchnou vodou. Nepřehlédnou tak malé, obtížně viditelné předměty jako třeba rybí kosti.

„Z výplavů se nám podařilo najít třeba drobný kostěný fragment mamutoviny, který je zdobený malými rýhami,“ uvedl Novák. Naleziště archeolog přirovnává k Dolním Věstonicím. Sošku podobnou Věstonické Venuši se svým týmem ale zatím nenašel.