Brno dá 53 milionů za modernizaci třicítky semaforů. Budou chytřejší a viditelnější

Na čtyřech křižovatkách nechá město Brno vyměnit staré semafory za modernější. Nové budou dávat přednost městské hromadné dopravě, pro řidiče budou viditelnější. Projekt modernizace semaforů zahrnuje dalších dvacet sedm míst v Brně. Náklady dohromady činí téměř padesát tři milionů korun.

Lepší viditelnost světelné signalizace na brněnských křižovatkách zajistí nízkoenergetická LED zřízení, které nahradí staré žárovkové zdroje. „Budou moci reagovat na případné změny počasí, takže je řidiči lépe uvidí. Dalším plusem je i menší spotřeba energie,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek. Křižovatky budou mít také nové optické vedení a budou osazeny kamerami.

Dopravu budou řídit policisté

S pracemi je spojeno omezení na silnicích, protože zahrnují výměnu inženýrských sítí a sloupů. Jako první zhasnul starý semafor na křižovatce Provazníkova-Merhautova, následovat bude křižovatka Úzká-Uhelná od 12. do 18. října, 20. října nebudou svítit semafory na křižovatce Táborská-Gajdošova, od 26. do 28 října na křižovatce Provazníkova-Jugoslávská.

Řidiči pojedou podle dopravního značení. „V ranních a odpoledních špičkách budou dopravu korigovat policisté,“ řekl mluvčí Policie KŘP JMK Petra Vala.

Dílčí úpravy čeká ještě sedmadvacet křižovatek v Brně. Jednou z nich je i křižovatka ulic Okružní a Generála Píky. Světla jsou tam sice zastaralá, za to ale vybavená systémem upřednostňujícím vozy městské hromadné dopravy. „Konkrétně zde dostávají tramvaje preferenci vždy, když si o ni zažádají, když vozidlo přijíždí do křižovatky. Jsou ale křižovatky, kde to signalizační zařízení vyhodnocuje a zvažuje, jestli vozidlo preferenci získat může, nebo ne,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková. 

Jde o další etapu projektu Řízení dopravy a sběr dopravních dat, na který získalo Brno z velké části evropské dotace.