Malé obchody jsou na hraně, i drobnost je může položit

Události: Prodejna v Tučapech (zdroj: ČT24)

Mnohé obchody v malých obcích řeší dlouhodobý pokles tržeb. Hospodaření je napjaté a někdy stačí i drobnost, aby se dostaly do vážných problémů. Přesto se je snaží majitelé udržet a někde jim pomáhají i radnice. Například v Tučapech na Táborsku nyní shání pro místní prodejnu finanční kompenzaci za ztrátu, kterou způsobila oprava křižovatky.

Malému obchodu v Tučapech ubývá tolik zákazníků, že je na hranici své existence. „Sama nad tím přemýšlím a nevím, jestli to tady utáhnout, jak dlouho,“ říká majitelka obchodu Jana Hrnčířová.

Podle ředitele Jihočeské hospodářské komory Luďka Keista jsou lidé zaměstnaní většinou ve větších městech nebo mimo vlastní obec, a tak nakupují ve větších supermarketech.

„Je drahý benzín, hlavně nafta, takže aby vám dovezli zboží, tak si prostě diktují, za kolik musíte vzít,“ podotýká také Jana Hrnčířová.

Jen ti nejvěrnější

V Tučapech chodí nakupovat ti nejvěrnější, spíše si chodí také popovídat. „Já se ráda vypovídám, mě potom už nic nebolí,“ říká jedna ze zákaznic.

Řada podobných prodejen v kraji v posledních letech skončila. Obcím se je nepodařilo zachránit. „Ano, hledají způsob, ale je to pro ty malé obce velmi nákladné,“ říká Keist.

Také starosta Tučap Pavel Novák se pokouší o pomoc, obchod  podle něj v obci (s komunistickou přestávkou) funguje více než šedesát let.

Obchodu by pomohla alespoň kompenzace za ušlý zisk kvůli opravě křižovatky. Jde o krajskou investici. „Opravdu se sem ti lidé nedostali,“ podotýká starosta, proto se bude obracet na vyšší politiky. „Přijede i pan senátor, budu oba dva prosit o to, aby prodejnu podpořili,“ uvedl.