ČSOB prohrála soud o 3,7 miliardy korun, píší Seznam Zprávy

ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu informoval server Seznam Zprávy.

Spolu s 3,7 miliardy korun, které jsou náhradou škody a smluvní pokutou za porušení smluvních povinností IPB v roce 1999, má ČSOB zaplatit také náklady řízení pět milionů korun.

„Ve zbytku svého nároku žalobce neuspěl a rozhodčí senát mu uložil zaplatit společnosti ČSOB náklady řízení ve výši 17,4 milionu korun. ČSOB zvažuje případné další právní kroky vedoucí k revizi tohoto nálezu,“ doplnila banka.

Zaplacení částky stanovené v rozhodčím řízení nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB, oznámila banka. „ČSOB si udržuje silnou kapitálovou i likviditní pozici,“ doplnila. Poukázala na výsledky hospodaření, které zveřejnila předminulý týden, podle nichž čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun.

„Výše uvedená částka po zohlednění daně z příjmu bude odečtena od zisku minulého roku,“ uvedla ČSOB. Vlastní kapitál skupiny ČSOB ke konci loňska činil 103,9 miliardy korun, po zohlednění částky stanovené v rozhodčím řízení klesl na 101 miliard korun, oznámila banka.

Problémy IPB začaly v roce 1993, kdy stát v bance ztratil majoritní podíl. Ani převzetí japonskou Nomurou o pět let později IPB nepomohlo. Poslední ranou pro banku, která tehdy svými úvěry držela velkou část české ekonomiky, byly v červnu 2000 hromadné výběry vkladů znepokojenými klienty. Po několika dnech nucené správy bylo tehdy rozhodnuto o prodeji do rukou ČSOB. Stát bance pomohl odkupem špatných úvěrů, ztráta vykázaná Českou konsolidační agenturou na operace s aktivy IPB dosáhla 121 miliard korun.