Společnost E.ON sníží milionu zákazníků ceny energií pod cenový strop

Energetická společnost E.ON sníží od poloviny února všem svým zákazníkům ceny energií pod maximální cenu, kterou stanovuje vládní cenový strop. U elektřiny se ceny sníží o šest procent, u plynu pak o osm procent. Zlevnění se dotkne více než milionu zákazníků. Nové ceníky připravují i další dodavatelé, dosud v tuzemsku snižovali ceny pouze u produktů s fixací.

Od začátku roku nabízí většina dodavatelů svým novým zákazníkům tarify s cenami, které vycházejí z vládního cenového maxima. To je pro letošní rok stanoveno na pět tisíc korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny, u plynu je pak strop dva a půl tisíce korun za jednu megawatthodinu. K obojímu se ještě připočítají distribuční poplatky. Cenové stropy na energie platí v současnosti pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Společnost E.ON reaguje na pokles cen energií na energetické burze. „Od poloviny února bude mít více než milion našich stálých zákazníků ceny elektřiny i plynu pod vládou stanoveným stropem. Dostáli jsme navíc svým závazkům i vůči zákazníkům s fixovanými cenami, z nichž některé jsou v porovnání se současnou cenovou hladinou velmi nízké. Na cenách pod cenovým stropem tak budou v podstatě opět všichni naši zákazníci,“ uvedla generální ředitelka společnosti E.ON v Česku Claudia Viohl. 

Energetická firma tak oproti aktuálním ceníkům sníží ceny plynu stálým zákazníkům o třináct procent, ceny elektřiny pak klesnou o osmnáct procent. V součtu tak budou nové ceny elektřiny o šest procent pod stanoveným maximem, ceny plynu o osm procent. Roční úspora u klientů, kteří nepoužívají elektřinu či plyn k vytápění, bude v řádu vyšších stovek korun, u ostatních vyšší.

Pro většinu stálých zákazníků budou nové ceny platit od 15. února, u několika zbylých ceníků zavede společnost nové ceny od začátku března.

Ke snížení cen přispěly i větší úspory zákazníků

Podle šéfky E.ON měly vliv na snížení cen hlavně pokles cen na burze a úspory zákazníků. Klienti společnosti od podzimu spotřebovali meziročně o dvacet procent méně energie, než byly původní předpoklady. „Měli jsme tak pro ně k dispozici více energie, kterou jsme pořídili ještě za výhodnější ceny. A za vyšší ceny jsme pak naopak dokupovali jen menší množství, než bylo původně třeba,“ dodala Viohl.

Na pokles cen energií na trhu zareagovali někteří dodavatelé poprvé už v lednu. Tehdy ceny elektřiny a plynu snížily pod cenový strop třeba innogy nebo zmíněný E.ON. Dosud se však jednalo vesměs o nabídky pro nové zákazníky, ti měli fixované ceny na určité období.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla k hranici 180 eur (asi 4300 korun) za jednu MWh bez DPH, u plynu pak spadla pod 68 eur (zhruba 1630 korun za MWh. V létě loňského roku se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad limitem stanoveným vládou.

Ceníky se chystají upravit i další dodavatelé

„Nové ceníky u řady produktů jak u plynu, tak u elektřiny připravujeme a v blízké době se je chystáme oznámit,“ řekl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík. Snížení cen stávajícím zákazníkům už potvrdila také společnost MND, přesné ceny zveřejní v příštím týdnu. „MND současně nabídnou stávajícím zákazníkům možnost zajistit si do budoucna ceny plynu významně pod vládním stropem, a to na období od 1. ledna 2024 až do 31. května 2025,“ uvedla společnost.

Situaci na trhu vyhodnocuje také Pražská energetika. „Kalkulujeme možnou novou nabídku pro zákazníky. Jakmile to situace dovolí a bude zřejmé, že pokles cen na velkoobchodním trhu má trvalý charakter, představíme ji zákazníkům,“ uvedl mluvčí Karel Hanzelka.