Dodavatelé energií radí lidem nahlásit před koncem roku samoodečet. Zpřesní se tak vyúčtování

Události: Dodavatelé energií radí lidem se samoodečty (zdroj: ČT24)

Části domácností se s novým rokem změní ceny energií. Klienti, jimž končí dlouhodobá fixace, zaplatí zřejmě víc, zákazníci s tarify na dobu neurčitou můžou díky vládnímu cenovému stropu naopak ušetřit. Pro přesnější představu o konečném vyúčtování radí energetické společnosti provést u elektřiny i plynu samoodečet. Pokud samoodečet lidé neudělají, dodavatelé jejich spotřebu na konci roku odhadnou.

Dodavatelé energií tvrdí, že data zaslaná zákazníky jsou přesnější než jejich odhady. Na základě samoodečtů dokážou lépe stanovit výši měsíčních záloh. „Pokud si zákazník chce snížit zálohy nebo nechce, aby mu zálohy rostly, je samoodečet základ toho, jak si začít kontrolovat spotřebu,“ podotýká mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Nahlásit co nejdříve

Některé společnosti rozesílaly výzvu SMS zprávou. Lidé by si měli zapsat stav plynoměru nebo elektroměru k 31. prosinci. Údaj o spotřebě dodavatelé doporučují vyfotit. V případě odečtu plynu stačí jedna hodnota, u elektroměru je třeba zaznamenat čísla za vysoký i nízký tarif.

U většiny dodavatelů mohou lidé nahlásit kontrolní stav měřidla prostřednictvím webu společnosti, případně telefonicky. Stav je třeba nahlásit co nejdříve z důvodu zastropování cen platného od nového roku.

„Pokud z nějakých důvodů nelze kontaktovat přímo dodavatele, obchodníka, případně selže aplikace, pošlete to prosím na svého distributora,“ radí výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Dodavatelé energie zdraží

Dodavatelé elektřiny a plynu v příštím roce podraží, většinou na vládou zastropované ceny. Zdražení pro klienty se smlouvami na dobu neurčitou ohlásili například ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika. Společnost innogy od ledna zvýší na cenový strop ceny elektřiny asi desetině svých zákazníků, cenu plynu naopak nemění.

Zastropování cen energiií od 1. ledna 2023
Zdroj: ČT24/Vláda ČR

Vláda v říjnu stanovila uvedené cenové stropy, a to šest tisíc korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a tři tisíce korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky.

Ceny pro koncové zákazníky budou i tak výrazně nižší, než jsou současné reálné tržní ceny, které vycházejí z ceny obou komodit na velkoobchodním trhu. Běžná domácnost díky zastropování podle energetických společností ušetří oproti tržním cenám silové elektřiny zhruba čtyřicet procent.