Počet lidí, kteří se v obchodech obejdou bez hotovosti, roste

Počet lidí, kteří se v obchodech obejdou bez hotovosti, roste (zdroj: ČT24)

Každý pátý Čech už aspoň občas zaplatí mobilním telefonem. A obecně roste počet lidí, kteří se v obchodech obejdou bez hotovosti. Trend uspíšila i epidemie, potvrdil nový průzkum České bankovní asociace.

Kasu v prodejně džusů a salátů UGO otevírají pokladní spíš výjimečně, přitom ještě před dvěma lety tady více než polovina lidí platila hotově. Letos už papírové bankovky využívala jen asi třetina zákazníků. „Čím dále tím více preferují platby bezhotovostně. Ty preferujeme i my,“ konstatuje finanční ředitelka firmy Anna Tuzová. Pozorují také nárůst mobilních plateb.

Bezkontaktně mohou lidé v Česku platit už deset let. Jen vloni kartu k terminálu přiložili při víc než jedné miliardě plateb. Utratili tak téměř bilion korun. „I ti, kteří dříve elektronické bankovnictví a placení v e-shopech tolik nepoužívali, teď zjistili, že to vlastně není tak složité,“ uvedl gestor Komise ČBA pro platební styk Tomáš Hládek.

Platby kartou
Zdroj: ČT24

Vyrovnat účet tak v současnosti Češi mohou pomocí plastové karty, mobilu nebo chytrých hodinek. Novinkou je třeba i platební prsten.

Češi přitom patří mezi evropské premianty, pokud jde o počet vydaných bezkontaktních karet – i co do počtu míst, kde se s nimi dá zaplatit. „Skutečně máme rádi inovace a český trh má ideální velikost právě na testování nových technologií,“ vysvětluje generální ředitel Mastercard ČR a SR Michal Čarný.

Na druhou stranu je podle ředitele Sdružení pro bankovní karty Romana Kotka potřeba počítat s tím, že se objevují útoky na bezpečnost peněz. Podobně jako počítač je proto i mobilní telefon lepší chránit antivirovým programem.