Evropská centrální banka zrychlí tištění peněz

Evropská centrální banka (ECB) v příštím čtvrtletí výrazně zrychlí tempo dalšího tištění peněz, než jaké uplatňovala v prvních měsících letošního roku. ECB v tiskové zprávě po zasedání Rady guvernérů uvedla, že za tímto účelem bude rychleji nakupovat dluhopisy. Objem peněz, který má pro tento program k dispozici, však nezměnila.

Současný nouzový pandemický program nákupu aktiv, označovaný jako PEPP, má k dispozici 1,85 bilionu eur (48,4 bilionu korun). Platit má nejméně do března 2022.

Oznámený krok přichází po stabilním růstu výnosů státních dluhopisů od začátku letošního roku, který byl spíše odrazem podobného pohybu u amerických státních dluhopisů než odrazem výhledu lepšího vývoje ekonomiky eurozóny.

Tištění peněz udrží tržní úrokové sazby dole

Urychlením plánovaného tištění peněz chce ECB dosáhnout toho, že velmi nízko nadále zůstanou i tržní úrokové sazby. Cílem je zmírnit obavy, že by růst výnosů dluhopisů mohl podkopat oživení ekonomiky 19 členských zemích eurozóny, uvedla agentura Reuters.

Ekonomický růst eurozóny je v současnosti slabší, protože nová vlna pandemie a pomalé zavádění očkování vyžadují delší omezení pohybu, což ohrožuje očekávání rychlého oživení na jaře. „I když se očekává, že celková ekonomická situace se v roce 2021 zlepší, přetrvává nejistota ohledně krátkodobého ekonomického výhledu, zvláště v souvislosti s dynamikou pandemie a rychlostí očkovacích kampaní,“ uvedla na tiskové konferenci prezidenta ECB Christine Lagardeová.

Nový odhad ekonomického růstu ECB nicméně počítá s mírně vyšším růstem v letošním roce, a to o čtyři procenta. V prosinci čekala ECB zvýšení hrubého domácího produktu o 3,4 procenta. Odhad inflace ECB zvýšila na 1,5 procenta z jednoho procenta v prosinci. Lagardeová však upozornila, že vyšší inflace je odrazem dočasných faktorů a růstu cen energií.

Lagardeová dodala, že reálný hrubý domácí produkt v eurozóně zřejmě za první čtvrtletí znovu klesne. Zdůraznila také nejednotnost signálů oživení. Výhled dlouhodobé inflace je však podle ní beze změny, pod dvouprocentním cílem ECB stanoveným jako strop cenové stability.

Nákup dluhopisů podle tržních podmínek

Rada guvernérů také uvedla, že bude nákupy dluhopisů přizpůsobovat tržním podmínkám a provádět je tak, aby předešla zpřísnění podmínek financování. Současně zopakovala, že nemusí program PEPP vyčerpat v celé výši, pokud to tržní podmínky dovolí.

Hlavní úrokovou sazbu ponechala ECB beze změny na nula procentech. Také další dvě okrajové sazby jsou beze změny.