Šéf Ericssonu lobboval u švédské ministryně kvůli Huawei a 5G, upozornil tamní deník

Generální ředitel společnosti Ericsson Borje Ekholm v sérii SMS zpráv švédské ministryni zahraničního obchodu Anně Hallbergové tlačil na to, aby země zvrátila zákaz uvalený na technologie čínských firem Huawei a ZTE v souvislosti s výstavbou sítí 5G, upozornil švédský deník Dagens Nyheter.

Rozhodnutí tamních úřadů o zákazu používání technologií Huawei při výstavbě telekomunikačních sítí páté generace zkritizoval generální ředitel společnosti Ericsson dle Financial Times již v listopadu.

Podle něj zákaz omezuje volnou hospodářskou soutěž a svobodný obchod, což může vést k prodlevám v implementaci nové technologie a mít neblahý dopad na celou evropskou ekonomiku. Podle deníku Dagens Nyheter ve zprávách ministryni naznačil Ekholm, že pokud se zákaz nepřehodnotí, mohl by Ericsson zemi opustit.

Švédský deník dává Ekholmův současný lobbing do souvislosti s významným zastoupením Ericssonu v oblasti mobilní komunikace v Číně.

Společnost se může obávat, že v případě zákazu čínských technologií ve Švédsku dojde na asijském trhu k obdobnému kroku vůči evropským výrobcům. Švédský technologický gigant by tak mohl přijít o lukrativní zakázky.

Hallbergová nechce ovlivňovat rozhodnutí institucí

Švédský zákaz čínských technologií přišel po sérii opatření v řadě jiných zemí. Především Spojené státy už delší dobu obviňují společnost Huawei z krádeží technologií a špionáže pro vládu v Pekingu. Washington kvůli tomu už v květnu 2019 Huawei zařadil na černou listinu a k vyloučení firmy Huawei z budování sítí 5G se snažil přimět i své spojence.

Švédský poštovní a telekomunikační regulační úřad (PTS) zákaz využití zařízení čínských společností Huawei a ZTE vydal loni v říjnu a současně požádal všechny účastníky aukce kmitočtů 5G, aby do 1. ledna 2025 odstranili ze svých sítí veškeré komponenty Huawei.

Mluvčí společnosti Ericsson agentuře Bloomberg potvrdil, že Hallbergová byla v kontaktu s Ekholmem. Sama švédská ministryně uvedla, že nebyla v kontaktu s PTS a nehodlá ovlivňovat rozhodnutí jednotlivých institucí. Dodala, že s Ekholmem se nesetkala.