ČSSD ani Piráti ve sněmovně nepodpoří senátní verzi daňového balíčku

Vládní ČSSD ve sněmovně nepodpoří senátní verzi daňového balíčku, řekl v pátek předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček. Horní komora podle něj schválila předpis v podstatě v podobě návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO), který ČSSD odmítla podpořit už ve sněmovně. Hlasovat pro balíček nebudou ani opoziční Piráti. Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se kvůli změnám daní v úterý sejdou s prezidentem Milošem Zemanem. Ten avizoval, že pokud by se sněmovní návrh nezměnil, je připraven jej vetovat.

Senát ve čtvrtek po zhruba desetihodinové debatě schválil pozměněnou verzi daňového balíčku. Pokud upravený návrh schválí i poslanci, nahradí superhrubou mzdu dvě sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Horní komora také souhlasila se zvýšením daňové slevy na poplatníka. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

ČSSD se před projednáváním daňového balíčku s ANO na jeho podobě neshodla, ve sněmovně navrhovala původně sazby 19 a 23 procent, zatímco Babiš 15 a 23 procent. „Senát schválil v podstatě to, s čím přišel pan premiér Babiš do sněmovny. Je tam přidána kompenzace pro kraje, takže místo 90 miliard to bude stát 105 miliard,“ řekl Hamáček.

Znamená to podle něj obrovskou ránu pro rozpočet v příštím roce, ale i v tom následujícím. „Ten rozpočet na příští rok je ještě sestaven tak, jak je, ale pro rok 2022 to bude obrovský problém,“ doplnil.

Senátní verze podle něj znamená taky problém pro seniory, protože kvůli kombinaci přijatých změn porostou méně platy a bude nižší tlak na valorizaci důchodů.

„My jsme nemohli hlasovat pro 90 miliard, tak těžko můžeme hlasovat pro 105 miliard. Takže sociální demokracie to nepodpoří,“ shrnul Hamáček.

Piráti se chtějí zdržet hlasování

Piráti oznámili, že u senátního návrhu se hlasování zdrží. Pokud by se pak ještě hlasovalo o sněmovním znění, byli by proti. „Také usilujeme o snížení zdanění práce, nicméně nemůžeme to dělat na dluh. Bez úspor anebo bez hledání jiných příjmů tento návrh povede k tomu, že sníženi v budoucnu zaplatíme i s úroky,“ uvedl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Naopak SPD podle předsedy Tomia Okamury prioritně podporuje původní verzi sněmovny, pro niž už jednou hlasovalo. „Hnutí SPD chce nechat co nejvíce peněz v peněženkách pracujícím nízkopříjmovým a středněpříjmovým občanům,“ sdělil Okamura.

Babiš se kvůli balíčku sejde se Zemanem

Premiér, který schválení senátory uvítal, mezitím informoval, že spolu s ministryní financí  chce o daňovém balíčku jednat s prezidentem. Tomu vadí pozměňovací návrh Pirátů, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Nelíbí se mu také, že zákon neobsahuje jeho podmínku, aby změna daně z příjmů trvala jen dva roky. Pokud by se v tomto zákon nezměnil, chce jej vetovat.

Babiš se Schillerovou plánují Zemanovi vysvětlit okolnosti schvalování balíčku. „Budeme mu vysvětlovat, co tomu předcházelo, jak k tomu došlo,“ poznamenal. Schůzka se uskuteční příští úterý na Pražském hradě.