Dva z největších poskytovatelů finančních informací pro Wall Street se spojí. Jde o největší letošní fúzi

Americký poskytovatel finančních informací S&P Global převezme zhruba za 44 miliard dolarů (asi 960 miliard korun) firmu IHS Markit. Transakce, která se uskuteční formou výměny akcií a která zahrnuje i převzetí dluhu, spojí dva z největších poskytovatelů finančních informací pro Wall Street. V letošním roce je to největší fúze, uvedla v pondělí agentura Reuters.

S&P Global vlastní mimo jiné přední ratingovou agenturu S&P Global Ratings. Poskytuje také informace z kapitálových a komoditních trhů po celém světě. Aktivity IHS Markit pak sahají od prodeje dat o automobilovém a technologickém sektoru po vydávání časopisu o vojenských a firemních záležitostech Jane's Defence Weekly.

Současní akcionáři S&P Global budou mít podle dohody ve sloučené firmě podíl zhruba 67,75 procenta, držitelům akcií IHS Markit pak připadne asi 32,25 procenta.

Společnost IHS Markit vznikla v roce 2016, kdy americká IHS koupila britskou Markit. Tržní hodnota IHS Markit, která sídlí v Londýně, se pohybuje kolem 37 miliard dolarů. Tržní hodnota S&P je zhruba 82 miliard dolarů.

Zpráva je mimo jiné znamením, že firmy zrychlují akvizice, protože díky vývoji vakcíny proti covidu-19 hledí do budoucna s optimismem, poznamenal Reuters. Protože je ale trh s finančními informacemi velmi konkurenční, je pravděpodobné, že transakci podrobí přísnému přezkumu orgány pro kontrolu hospodářské soutěže.

Trh, který strmě roste

Trh s finančními daty v posledních dvou desetiletích raketově vzrostl, zrychlilo jej mimo jiné počítačové investování. Katalyzátorem změn se v 80. letech stala společnost Bloomberg, která přišla s elektronickým zobrazováním cen dluhopisů. Záhy se objevili konkurenti, kteří se také snažili prodávat investorům informace o trzích, píše deník The Wall Street Journal (WSJ.) Ten také na chystanou transakci upozornil.

Tyto nové firmy v posledních letech začaly fúzovat, až vznikla hrstka dnešních gigantů. Musely totiž čelit snahám samotných velkých burz, které se začaly snažit své finanční informace zpeněžit, aby vyrovnaly výpadek z poklesu obchodních provizí. V roce 2018 tak skupina Blackstone koupila většinový podíl ve finanční divizi společnosti Thomson Reuters. O rok později ji už přejmenovanou na Refinitiv prodala majiteli londýnské akciové burzy.