Babiš chce zrušit superhrubou mzdu na stálo. Reaguje na kritiku vicepremiéra Hamáčka

Podle ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO) chce vláda zrušit superhrubou mzdu na stálo, daně ale snížit jen na dva roky. V sobotu přitom řekl, že chce superhrubou mzdu zrušit na dva roky. Reaguje tím na kritiku vládního kolegy a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Ten v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že jeho strana nepodpoří zákon, který by zrušil superhrubou mzdu a za dva roky ji znovu zavedl.

Původní záměr, který Babiš oznámil v sobotu, měl vyjít vstříc požadavkům prezidenta Miloše Zemana. Rozhodnutí obnovit po dvou letech superhrubou mzdu se ale nelíbí koaličním partnerům. „Sociální demokracie nebude hlasovat pro zákon, který zruší superhrubou mzdu na dva roky a pak ji znovu zavede. To je padlé na hlavu,“ řekl Hamáček v Otázkách Václava Moravce. 

Na výtky předsedy ČSSD Babiš reagoval v neděli navečer na sociálních sítích. „Chceme zrušit superhrubou mzdu navždy,“ řekl. Cílem podle něj je podpořit ekonomiku, aby se občané „nebáli budoucnosti, spotřeby a utrácení peněz.“ Daně by se podle něj měly snížit jen na dva roky, o jejich dalším vývoji pak rozhodnou voliči na základě toho, co jim nabídnou jednotlivé strany v programech pro sněmovní volby v roce 2021.

To by mu u sociálních demokratů už mohlo projít. Hamáček uvedl, že jeho strana je ochotna „hlasovat pro zákon, který zruší superhrubou mzdu a který na dva roky zavede (daň) patnáct procent jako nějaký krizový mechanismus, aby lidem zůstalo více peněz. A po těch dvou letech se to vrátí na to, kde by to zůstalo bez úprav daňového pásma.“

Souhlasně se nakonec vyjádřil k problematice superhrubé mzdy i prezident Zeman. V nedělním večerním rozhovoru na Frekvenci 1 řekl, že by se nemělo jednat o superhrubé mzdě, ale o nastavení výše daňové sazby. 

Zrušení superhrubé mzdy by znamenalo snížení daní z příjmu pro zaměstnance, protože by se základ daně snížil o platby povinných odvodů zaplacené zaměstnavatelem. ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu koncem srpna. Vláda se ke zrušení superhrubé mzdy zavázala v programovém prohlášení.