Podnikatelé se nejvíce obávají plošných opatření, říká Dlouhý

Plošná opatření jsou podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého největší obavou podnikatelů. Situace se podle nich zhoršila, ale není katastrofální. Znovuzavedení plošných restrikcí proto nelze připustit, míní Dlouhý. Vláda by podle něj měla představit plán nařízení, ke kterým bude přistupovat v návaznosti na určitý počet denních přírůstků nákazy koronavirem. Pokud se epidemiologická situace zlepší, vláda by také měla přehodnotit plošné programy podpor, uvedl Dlouhý.

Vláda by měla opatření připravovat s rozvahou, raději pomaleji. Zpětně by je ale už neměla upravovat a neměla by dělat výjimky, řekl Dlouhý. Firmy o nařízeních potřebují podle něj vědět s předstihem, aby se na ně mohly dobře připravit. Opatření musejí být jasná, srozumitelná a jednoduše realizovatelná, uvedl dále.

Současná situace je podle Dlouhého vážná, společnost by podle něj měla ale zachovat klid. Výrazně podle šéfa komory nepřibývá vážně nemocných ani úmrtí. Pro podniky Hospodářská komora připravila sadu doporučení ke zvýšení prevence proti šíření koronaviru. Doporučuje vytvoření vlastních podnikových pandemických plánů pro bezpečné zajištění provozů a postupný návrat zaměstnanců do práce.

Vláda by měla podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jasně deklarovat, že znovu „nezavře“ českou ekonomiku. Důležitá bude také dohoda o kurzarbeitu. Ten by měl platit obecně na krizové situace, nejen na pandemii. Podle Prouzy jsou jedna věc parametry nové legislativy na podporu zaměstnanosti, druhou podstatnou záležitostí budou kritéria pro aktivaci pomoci.

Program na podporu zaměstnanosti platí do 31. října, od listopadu by ho měl nahradit právě kurzarbeit. Vláda o něm už opakovaně jednala, ale zatím nenalezla shodu.

Podle Dlouhého bude však Antivirus muset dříve nebo později skončit stejně jako další plošné podpory. Mohly by se podle něj totiž časem stát kontraproduktivními. Pokud se epidemiologická situace zlepší, Hospodářská komora podle něj vyzve vládu k přehodnocení programů. Měly být spíše adresné a selektivní, a to sektorově i regionálně.