Čína hrozí odvetou kvůli aplikacím TikTok a WeChat. Trump podle ní překročil své pravomoci

Čína hrozí odvetou za rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa začít ve Spojených státech blokovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Čínské ministerstvo obchodu  vyjádřilo „rezolutní odpor“ vůči takovému postupu a samotný TikTok podle agentury Bloomberg požádal americký soud, aby rozhodnutí Trumpovy vlády zneplatnil.

Čínské ministerstvo uvedlo, že pokud se Spojené státy budou držet dosavadního kurzu a nenapraví své chyby, Čína podnikne nezbytná opatření, aby ochránila svá legitimní práva a zájmy čínských firem. Jaké konkrétní kroky by učinila, ministerstvo nespecifikovalo.

TikTok: Zákaz porušuje první dodatek k ústavě

TikTok a jeho mateřská společnost ByteDance v pátek večer podaly u federálního soudu ve Washingtonu proti nařízení Trumpovy vlády námitku. Prezident podle nich zákazem aplikace překročil své pravomoci, motivován při tom byl spíše politickými důvody než snahou zastavit „neobvyklou a mimořádnou hrozbu“ pro USA, jak vyžaduje zákon.

Podle TikToku zákaz také porušuje první dodatek k ústavě, který garantuje svobodu projevu. Trumpův zásah podle stížnosti zničí internetovou komunitu, kde miliony Ameriačnů vyjadřují své názory. Vláda také podle společnosti ignorovala důkazy, které ukazují, že společnost chrání soukromí i bezpečnost uživatelů v USA.

Je to už podruhé, kdy TikTok napadl kroky prezidenta Trumpa u soudu. Přenesl tím geopolitický boj o technologie a obchod do amerického právního systému.

Zákaz má platit od neděle

Podle rozhodnutí americké vlády mají od neděle americké firmy zakázanou distribuci aplikací WeChat a TikTok. To znamená, že dva hlavní obchody s aplikacemi provozované americkými podniky Apple a Google musejí tyto dvě aplikace odstranit ze své nabídky.

V neděli vstoupí v platnost i zákaz, který výrazně omezí fungování aplikace WeChat. V případě TikToku takovýto zákaz ale nezačne platit dříve než 12. listopadu, což aplikaci dává více času na dojednání transakce, která má umožnit zachování jejího provozu v USA.

ByteDance nyní jedná s americkou softwarovou firmou Oracle a dalšími podniky o vytvoření nové společnosti TikTok Global. Snaží se tak rozptýlit obavy americké administrativy ohledně bezpečnosti osobních dat uživatelů.

Miliony amerických uživatelů

Majitelem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok je čínská společnost ByteDance, zatímco komunikační aplikaci WeChat vlastní čínská firma Tencent. TikTok má v USA zhruba 100 milionů uživatelů a je populární zejména mezi mladými Američany. Firma sama tvrdí, že denních uživatelů má v USA kolem 50 milionů. V České republice měla aplikace začátkem tohoto roku podle serveru CzechCrunch statisíce uživatelů.