Schillerová chce zrušit zaručenou mzdu, komunisté hrozí vypovězením tolerance vlády

Schillerová chce zrušit zaručenou mzdu, komunisté hrozí vypovězením tolerance vlády (zdroj: ČT24)

Komunisté pohrozili vypovězením tolerance Babišovy vlády. A to v případě, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prosadí od ledna zrušení takzvané zaručené mzdy. Podle ní zbytečně zatěžuje podnikatele. Zaručená mzda je zákonný minimální plat, který si musí podle své profese či vzdělání vydělat každý zaměstnanec.

Každé zaměstnání v Česku má vlastní nejnižší možnou zaručenou mzdu. Například popeláři zajišťující odvoz odpadků ve výši 16 100 korun, zdravotní sestry, které pracují v nemocnici, 19 600 korun a třeba učitelé na základní škole nejméně 24 tisíc. Jenže teď ji navrhuje ministryně financí zrušit.

„Prostě ať upustíme od zaručené mzdy. Protože si vemte, že máme osm segmentů ekonomiky, kde diktujeme minimální zaručenou mzdu. Problémem našeho hospodářství není minimální mzda, ale tak zvaná zaručená,“ vysvětluje vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová.

Zatímco některým profesím může zaručená mzda pomoci k vyšším příjmům, třeba lékaři nebo učitelé mají skutečné platy podstatně vyšší, než jim garantuje stát. Například průměrný plat pedagoga je dnes přes čtyřicet tisíc hrubého, tedy o šestnáct tisíc víc než je zákonné minimum. „Ostudou je, že to trvalo, když to spočítám… 32 let,“ uvedla k tomu v lednu Gabriela Kvasnicová z pražské ZŠ Mendelova.

Minimální mzda 14 600 korun, kterou v současnosti pobírají jen ti nejméně kvalifikovaní zaměstnanci, by naopak mohla podle Schillerové příští rok výrazně vzrůst. „Pokud bychom zapojili do této debaty zrušení zaručené mzdy, tak si myslím, že se určitě můžeme bavit i o vyšší částce,“ uvedla s tím, že se klidně dá jednat i o částce šestnácti tisíc korun.

Právě zvýšení minimální mzdy ze 14 600 na 16 tisíc měsíčně navrhly pro příští rok odbory. S případným koncem zaručených mezd, které se týkají i číšníků, řidičů autobusu, lékařů a zubařů, ale třeba i manažerů, však největší odborová centrála zásadně nesouhlasí.

„To je totální nesmysl. To je zcela proti smyslu toho, že se vzděláváte, že máte lepší pracovní zařazení, a tady by vláda umožnila, že může zaměstnavatel toho zaměstnance okrást,“ konstatuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Pokud bychom zrušili koncept zaručené mzdy, určitě bychom o tom byli ochotni jednat, bylo by to možná ku prospěchu věci,“ říká k tomu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

  • Odměna za práci v Česku nesmí být nižší než státem stanovená minimální mzda, která se od ledna 2020 zvýšila na 14 600 korun měsíčně nebo 87,30 korun za hodinu. Od ledna 2021 se zvyšuje na 15 200 korun.

  • Pro většinu zaměstnanců ale platí mnohem vyšší minimum – takzvaná zaručená mzda. Stanovuje nejnižší mzdu za práci s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce, je odstupňována do osmi stupňů. Nejnižší úroveň zaručené mzdy nesmí být nižší než minimální mzda.
  • Zdroj: kurzy.cz

Komunisté jsou proti

Ostré výhrady k plánu zrušit zaručenou mzdu mají komunisté, kteří Babišův kabinet tolerují. „Z naší strany by to byl problém,“ zdůraznila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) s tím, že pokud by ministryně tento krok opravdu prosadila, mohli by komunisté přestat vládu tolerovat.

Skeptická je k plánu Aleny Schillerové její vládní kolegyně Jana Maláčová (ČSSD). „Vyslechnu si veškeré argumenty a pak uvidíme,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně strany.

O plánu na zrušení zaručené mzdy i o růstu té minimální budou jednat ministři se zástupci odborů a firem na zasedání tripartity 21. září.