Havlíček o kurzarbeitu: zaměstnanci budou až čtyři dny doma a dostanou až 70 procent mzdy

Události, komentáře: Firmy vyhlížejí kurzarbeit (zdroj: ČT24)

Kurzarbeit v Česku bude spouštět svým rozhodnutím vláda a umožní ponechat zaměstnance až čtyři dny v týdnu doma. Dostávat budou 50 až 70 procent mzdy. V Událostech, komentářích to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle opozičního poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) sice vypadají parametry dobře, ale neustále se mění. Vláda podle něj léto prolenošila a klíčový zákon dotahuje na poslední chvíli.

Zákon zavádějící kurzarbeit, tedy možnost zkráceného úvazku, na který přispěje stát, má nahradit program Antivirus vytvořený v nouzi během jarního ekonomického útlumu. Postupně byl Antivirus prodloužen až do října, podle Karla Havlíčka bude zákon o kurzarbeitu účinný od počátku listopadu.

Zatímco podle Jana Bartoška má příprava zákona zpoždění, protože ministři „celé prázdniny prolenošili, a teď řešíme podobu, která ještě včera měla jinou podobu než dnes“, podle Havlíčka tomu tak není.

„Není pravda, že kurzarbeit přichází pozdě, přichází v době, kdy Antivirus expiruje přirozeným způsobem. Splnil svůj účel,“ zdůraznil. To, že se parametry kurzarbeitu do poslední chvíle před očekávaným středečním projednáním ve vládě mění, je podle něj v pořádku, protože je potřeba shodnout se se zaměstnavateli. A to se povedlo, zdůraznil Havlíček.

„Zástupci dvou největších svazů – Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory – řekli, že tak, jak jsme jim představili parametry kurzarbeitu, tak je to pro ně čitelné, dělatelné, a že to bude poprvé v historii České republiky, kdy kurzarbeit projde,“ tlumočil.

Upřesnil, že systém rozloží zátěž spočívající ve zkrácené pracovní době mezi zaměstnance, zaměstnavatele i stát. „Zaměstnavatel ponese sociální a zdravotní pojištění, zaměstnanec dostane 50 až 70 procent ze své mzdy a stát nese těch 50 až 70 procent,“ přiblížil Karel Havlíček.

Startovacím mechanismem má být rozhodnutí vlády jako „pružné a rychlé řešení“. Kdyby bylo spouštění navázáno například na statistiky nezaměstnanosti nebo vývoj HDP, dokázal by stát reagovat až s několikaměsíčním zpožděním, míní.

Jan Bartošek připustil, že parametry, jak je Havlíček naznačil, mohou být pro opozici přijatelné. V zákoně mu chybějí dva prvky, které považuje za důležité. „Jak je možné, že neobsahuje to, že firmy, které si během posledního půl roku odvedly dividendy, mohou přijít za státem a říct, dej nám peníze na podporu zaměstnanosti? A druhá věc, jsem přesvědčen, že tento zákon by měl podporovat firmy, které mají sídlo a daní v České republice,“ uvedl.

O kurzarbeitu by měla ve středu jednat vláda. Havlíček připustil, že by zákon ještě nemusel kabinetem projít, v tom případě je připraven dopracovat jej do pátku. Potom by zamířil do sněmovny, která jej zřejmě projedná zrychleně ve stavu legislativní nouze, aby skutečně byl účinný již od 1. listopadu.