Slovenská vláda navrhla pomalejší zvyšování minimální mzdy. Méně chce přidat i důchodcům

Slovenská vláda ve středu schválila návrh na pomalejší růst minimální mzdy, než předpokládá současný zákon, který ještě loni prosadil předchozí kabinet. Chce také snížit výši 13. penze pro důchodce, jejíž zavedení krátce před únorovými parlamentními volbami schválil poslanecký sbor.

Vláda nově počítá s tím, že měsíční minimální mzda na Slovensku se v příštím roce zvýší na 623 eur (16 260 korun) z nynějších 580 eur (15 140 Kč), tedy o více než sedm procent. Pokud by zůstala v platnosti stávající pravidla výpočtu, minimální mzda by stoupla až na 656 eur (17 120 korun).

Předlohu změn příslušného zákona podpořil kabinet premiéra Igora Matoviče poté, co se zástupci zaměstnavatelů a odborů nedohodli na úpravě nejnižšího výdělku.

Zaměstnavatelé původně požadovali kvůli dopadům pandemie covidu-19 nezvyšovat v příštím roce minimální mzdu vůbec. Nakonec ale přistoupili na návrh ministerstva sociálních věcí, který vláda schválila.

Odbory trvaly na původně předpokládaném zvýšení minimální mzdy na 656 eur. Zástupci odborové centrály KOZ opustili poslední jednání s vládou a zaměstnavateli o úpravě minimální mzdy, což zdůvodnili postupem ministra sociálních věcí Milana Krajniaka, který pokračoval v diskusi pouze se zástupci firem. Krajniak v reakci odbory kritizoval za to, že neustoupily od svých nereálných požadavků.

Matovičův kabinet chce ušetřit také na 13. penzi

Slovenská vláda také schválila návrh na změny ve vyplácení 13. penze pobíratelům různých typů důchodů, jejíž zavedení prosadila čtyři dny před únorovými parlamentními volbami bývalá koalice.

Nově by jedna penze navíc měla záviset na výši důchodu, senioři s nízkým příjmem po schválení zákona ve sněmovně dostanou více než důchodci s vyšší penzí. Celkově by měl stát na vyplácení 13. penze v porovnání s platným zákonem ušetřit. 

Jaká je situace v Česku

V Česku, kde jsou platy obecně vyšší než na Slovensku, minimální mzda činí od ledna 14 600 korun.  

Vývoj minimální mzdy
Zdroj: ČT24

Odbory požadují pro příští rok navýšení mimální mzdy na 16 tisíc korun.

Ministerstvo práce svůj návrh pro příští rok zatím nezveřejnilo. Navrhuje ale, aby od roku 2022 nejnižší výdělek odpovídal polovině průměrné mzdy z předloňska. Tento vzorec by nahradil každoroční jednání na tripartitě mezi vládou, odbory a zaměstnavateli.