Americký akciový index S&P 500 dosáhl nového maxima. Překonat trable pandemie trvalo půl roku

Šest měsíců trvalo americkému akciovému indexu S&P 500, než překonal koronavirový pokles a dosáhl nového historického maxima. Úterní obchodování zahájil výstupem na nový (intraday) rekord: 3395,06 bodu, uvedl server listu The Wall Street Journal. V únoru činil nejvyšší bod 3393,52 bodu, doplnil server televize CNBC.

Rekordní byla také úterní zavírací cena: 3389,78 bodu, oproti starému rekordu 3386,15 bodu, doplnila CNBC.  

Poté, co 19. února uzavřel na svém historickém maximu, postupně index ztratil až 34 procent. Od doby tohoto dna – 23. března – se začal zvedat až k úternímu novému rekordu. V porovnání s koncem minulého roku je nyní o pět procent výše. 

Pomohl mu k tomu především růst akcií technologických firem, jako je Amazon nebo Netflix. 

Všechny tři hlavní americké akciové indexy – Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq Composite – kvůli koronaviru v březnu prudce klesly. Masivní stimulační opatření jim však pomohla nabrat zpět většinu těchto ztrát. Indexům se však dlouho nedařilo uzavřít na nových rekordech, částečně kvůli neschopnosti americké politické scény dohodnout se na novém balíčku pomoci.

Nového maxima dosáhl v úterý rovněž index Nasdaq Composite, když uzavřel na 11 210, 84 bodu.

Na devizovém trhu již pátý den po sobě slábne dolar, který se v úterý propadl na více než dvouleté minimum. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu odepisoval 0,5 procenta na 92,41 bodu. Dolar tlačí dolů nízké výnosy amerických dluhopisů a chabé statistiky americké ekonomiky.