Americký trh práce hlásí nejlepší čísla od března, stále však zůstává v těžké situaci

Ve Spojených státech si minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti dalších zhruba 963 tisíc lidí. Poprvé od poloviny března, kdy se v zemi začala zavádět opatření proti šíření koronaviru, je tak jejich počet za týden nižší než milion, oznámilo ve čtvrtek americké ministerstvo práce. Analytici očekávali, že o podporu si požádá zhruba 1,15 milionu lidí.

Navzdory zlepšení v minulém týdnu zůstává počet žadatelů o podporu velmi vysoký, pokud se vezme v úvahu situace před koronavirovou krizí. Právě ta způsobila, že podniky začaly v březnu masově propouštět. Nějakou formu pomoci v nezaměstnanosti k 1. srpnu dál pobíralo skoro 15,5 milionu lidí, uvedlo také ministerstvo.

Poslední červencový den navíc skončila platnost opatření, díky němuž měli nezaměstnaní ještě nárok na dodatečných 600 dolarů (13 230 korun) týdně navíc k běžné podpoře. Nejhorší situace na trhu práce byla koncem července v Nevadě, Havaji a Portoriku, uvádí zpráva

„Trh práce se dál zlepšuje, ale nezaměstnanost stále zůstává velkým problémem pro americké hospodářství,“ uvedl podle serveru americké byznysové televize CNBC hlavní ekonom PNC Financial Services Gus Faucher. „Počet lidí, kteří se ucházejí o různé typy podpory v  nezaměstnanosti, s klesajícím propouštěním neustále klesá. Ztráty pracovních míst však zůstávají extrémně vysoké, daleko nad úrovní před pandemií,“ dodal.  

Jednání demokratů z Kongresu a zástupců Bílého domu o dalším souboru opatření na podporu ekonomiky je však nyní v patové situaci.

Prezident Donald Trump o minulém víkendu podepsal exekutivní příkaz, díky němuž mají nezaměstnaní vedle podpory nárok i na dodatečných 400 dolarů týdně, uvedla agentura AFP. Sto dolarů mají poskytnout státy, které na to ale nemají po výdajích spojených s pandemií prostředky. Dalších 300 dolarů má plynout z nouzového programu na pomoc při katastrofách. Ten ale může být podle ekonomů už v září vyčerpán.