Pěstování máku je na vzestupu. Letošní úrodu však mohou ovlivnit choroby z vlhka

Osevní plocha máku se letos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rozrostla o 12,5 procenta na 40 255 hektarů. Činí tak 1,6 procenta celkových osevních ploch. Ještě však není jisté, že se úměrně tomu zvýší také úroda. Pěstitelé se obávají plísňových chorob spojených s letošní větší vlhkostí, řekl předseda spolku Český modrý mák Jaromír Gec.

Cena tak nemusí výrazněji klesnout. V posledních letech se podle poradce spolku Václava Lohra pohybovala kolem 100 korun za kilogram, podle Vlastimila Mikšíka ze spolku a z České zemědělské univerzity v Praze se dal prodat český modrý mák ze dvora i za 150 korun za kilogram.

„Objevují se zprávy, že máku je zaseto více než minulé roky a očekává se pokles ceny. Ale nezapomeňme, že zajíci se sčítají až po honě a úroda se sčítá až ve stodole – a ona tam ještě není,“ upozornil Gec. Minulé roky podle něj pěstitelé chtěli, aby bylo více vody, letos se naopak modlí, aby už pršet přestalo a mohl se sklidit.

Pěstování máku v Česku (vývoj za posledních pět let)
Zdroj: ČSÚ

Podle Lohra má hodně lidí dojem, že je máku letos na polích více. Důvodů je několik – většina osetých ploch se koncentruje do středních Čech, na Vysočinu a do východních Čech, přímo v Praze je 500 hektarů, tedy pět procent osevních ploch na území hlavního města. Jde tedy o lokality, kde ho lidé mohou ve větší míře vidět. Dalším důvodem je to, že mák ve svém bílém květu se pamatuje lépe než obiloviny. Plochy máku se podle něj mění podle toho, jak je vysoká poptávka a cena.

Od loňského roku je možné kupovat si mák se značkou kvality České cechovní normy. Podle Mikšíka se do systému zaregistrovalo zatím více než 20 pěstitelů ze skoro 840, kteří v republice jsou. Z českého máku podle něj jako jeden z mála producentů vyrábí Penam.

Zatím není možné hlásit se do cechovních norem například pro makové buchty, podle Mikšíka je ale problém s normou na těsto, nikoliv na mák. Propagátoři máku v úterý na konferenci hovořili i o nutričních výhodách této typicky středoevropské suroviny, která má hodně minerálních látek a naopak málo sacharidů.

  •  Vzhledem k nízké sklizni a vysokým cenám bylo ze sklizně roku 2018 vyvezeno podstatně méně máku než v předchozích letech, informoval poradce spolku Český modrý mák Václav Lohr. Dodal, že podle Českého statistického úřadu to bylo 12 012 tun. Průměr za posledních jedenáct let činí téměř 20 tisíc tun. 
  • K hlavním exportním teritoriím patří Rakousko, Rusko, Polsko, Slovensko a Německo. Naopak mák se dováží hlavně ze Slovenska a Španělska.