Řecko zpřísnilo pravidla pro turisty. Opatrnější jsou však i v jiných oblíbených zahraničních destinacích

Události: Cestování v době koronaviru (zdroj: ČT24)

Řecko mění od půlnoci na středu pravidla pro turisty, kteří příjíždějí po silnici. Kromě QR kódu musí předložit také negativní výsledek molekulárního PCR testu na Covid-19. Prodloužení mimořádných epidemiologických opatření pak zvažuje Bulharsko.

Na leteckou a lodní dopravu se při cestování do Řecka povinnost předložení negativního PCR testu sice nevztahuje, ale řecké úřady při vstupu do země namátkově testují na koronavirus.

„Do výsledku testu musíte setrvat v dobrovolné izolaci na vámi udané adrese a v případě pozitivního výsledku 14 dní v karanténě opět na udané adrese nebo v úřady určeném hotelu. Odmítnutí podstoupit test je zpravidla důvodem odepření vstupu do země,“ uvádí se na stránkách českého ministerstva zahraničních věcí. 

Turisté navíc musí před cestou vyplnit elektronický formulář a po příletu se prokázat QR kódem. 

Po vstupu do země se podmínky mohou různit místo od místa. Například v Leptokarii jsou opatření podobná jako v Česku, uvedl delegát CK Margaritopoulos Tours Lukáš Pícha. „Ale například personál v restauracích a obchodech má na sobě roušky,“ dodal. 

Jaká je situace v Bulharsku a na Kypru

Bulharská vláda nyní zvažuje, že mimořádná epidemiologická opatření, která platí od 24. června do 15. července, prodlouží až do konce tohoto měsíce. 

Aby v Bulharsku zastavili rostoucí počet nakažených, před vstupem do hotelů čekají na návštěvníky bezdotykové dávkovače s dezinfekcí. Turisté si navíc mají po cestě z letiště do resortu nasadit roušky.

„Mohu potvrdit, že Bulhaři velmi pečlivě dodržují veškerá hygienická opatření,“ uvedla mluvčí Čedoku Eva Němečková. 

V případě Kypru, pokud už se tam čeští turisté dostanou, musí také předložit negativní test na koronavirus a vyplněný formulář Cyprus Flight Pass. „Naši klienti létali hlavně na sever Kypru do turecké části. A protože tam je mezipřistání právě v Turecku, kam se z České republiky nelétá, tak momentálně zájem není,“ uvedla mluvčí společnosti Invia Andrea Řezníčková. 

Situace v Bulharsku, Řecku i na Kypru se sice zhoršuje, ale teprve pokud by se zbarvily do červena, bude podle cestovních kanceláři zájem klientů výrazně opadat.  V tom případě jsou připraveny ve velkém nabízet zájezdy do jinych destinací.

Přitvrzují i Slovensko a Chorvatsko

Slovensko navrhlo vyšší pokuty pro vlastní občany, kteří se vrátí z rizikových zemí a neohlásí to úřadům. Zatím to není jak kontrolovat, změnit by to mohl přístup k datům mobilních operátorů.

Kabinet taky navrhl novelu zákona, která by výrazně zvedla pokuty. „Ze současných 1650 na 5000 euro. To znamená, mělo by to dostatečně odstrašujícně působit vůči všem těm nezodpovědným, kteří přicestují a ohrožují ostatní,“ řekl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.  

V Chorvatsku coby nejpopulárnější letní destinaci českých turistů si lidé musí v tamních obchodech znovu nasazovat roušky.

V posledních dnech prokázaných případů covidu-19 v Chorvatsku rychle přibývalo, z pátku na sobotu o rekordních 140. Nyní už nárůst zpomaluje. Nejvíc aktuálně nakažených evidují zdravotníci v Záhřebu. Z oblíbených letovisek je na tom nejhůř Split. Povinně si musí roušku nasadit i řidič na čerpací stanici, když jde k pokladně. Pokud navíc jeho cesta míří k maďarským hranicím, od středy by mohl narazit.

Maďarsko má svůj vlastní systém

Maďarsko spouští vlastní semafor. Zahrnuje celý svět a lidé z červených států nebudou smět vstoupit vůbec. Povinná karanténa pak čeká třeba i Maďary, kteří se vrátí ze žlutých zemí – vyhnou se jí jen se dvěma čerstvými negativními testy. Česko zatím zůstává mezi bezpečnými zeměmi.

„Každou středu vláda znovu zhodnotí situaci a pokud to bude nutné, počet zemí ve žluté nebo červené kategorii může vzrůst,“ řekl tajemník maďarského premiéra Gergely Gulyás. 

Itálie prodloužila nošení roušek

Itálie, která patřila v nynější pandemii covidu-19 k nejvíce postiženým zemím, prodlouží zatím do konce července některá opatření zavedená proti šíření koronavirové nákazy, včetně nošení roušek ve veřejných uzavřených prostorách. Informoval o tom v úterý ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Místní média uvedla, že se také na konec července posouvá v Itálii otevření diskoték a zahájení kongresů, plánované od poloviny tohoto měsíce. Citují i vládní mluvčí, že cestující v letadlech už mohou opět mít větší příruční zavazadlo. Od 26. června směli mít jen malé, které se vešlo pod sedadlo. Italský úřad pro civilní letectví (ENAC) tak chtěl předejít tomu, aby se cestující při nastupování a vystupování z letadla těsnali v uličkách při ukládání zavazadel a zvyšovali tak riziko přenosu koronaviru.