Uklidnění v Chorvatsku. Třetí den se přírůstky nakažených drží relativně nízko

V Chorvatsku se počínaje víkendem v porovnání s předchozími dny výrazně snížily denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem. Jutarnji list upozornil, že země minulý týden patřila mezi šest zemí EU s nejvyšším růstem infikovaných. Nejvíc nakažených má vnitrozemský region Záhřebu a Osijeku a pak přímořská oblast Splitu.

Zatímco v pátek odpoledne úřady hlásily za předchozích 24 hodin rekordních 116 a v sobotu dokonce přes 140 nových případů, v následujících třech dnech se údaj pohyboval mezi 50 a 53. Zatím se nepotvrzují spekulace médií, že za poklesem stojí snížená míra testování.

„Minulý týden v Chorvatsku denně v průměru onemocnělo dvacet lidí na milion obyvatel. Jde o velmi vysoké číslo, podle něhož je Chorvatsko šesté nejhorší mezi státy Evropské unie,“ napsal Jutarnji list. Nejhůře je na tom s 85 nemocnými na milion obyvatel Lucembursko, za nímž následují Portugalsko, Švédsko, Bulharsko a Rumunsko.

Podle aktualizovaných údajů zveřejněných na vládním portálu koronavirus.hr se ve čtyřmilionovém Chorvatsku od prvního potvrzeného případu z 25. února doposud nakazilo 3827 lidí. Z nich 120 zemřelo a 2558 se vyléčilo.

Podle přehledu situace v jednotlivých regionech daleko nejvíc infikovaných, 957, od začátku pandemie registruje hlavní město Záhřeb. To vyplývá z velké hustoty osídlení. Co do počtu do nynějška nakažených je na druhém místě přímořská Splitsko-dalmatská župa (672). Úmrtí spojených s koronavirem má tento region nejvíce – 41. Třetí nejpostiženější oblastí je Osijecko-baranjská župa na vnitrozemském severovýchodě země. Tam se celkově nakazilo 474 lidí, z nichž osm zemřelo.

Nakažení Češi

„Je potřeba si uvědomit, že Češi se v zemi nemuseli nakazit, protože je riziková z hlediska epidemiologické situace, ale proto, že tam jezdí i turisté z jiných států,“ řekl v Lidových novinách ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ke dvěma nakaženým Čechům, kteří se vrátili z dovolené v Chorvatsku.

„Měli by se vyhýbat místům, kde je vyšší koncentrace osob, zejména hromadným akcím ve vnitřních prostorách, jako jsou kluby a podobně. Tam se nachází velké množství turistů z různých zemí, a to je riziko,“ uvedl.

Hlavní chorvatský epidemiolog Krunoslav Capak k případu nakažených českých turistů řekl pouze to, že v Chorvatsku skutečně byli a že se nakazili. Zda se ale infikovali přímo tam, je podle něj předmětem epidemiologického vyšetřování chorvatských i českých zdravotnických úřadů.