Pokles ekonomiky zasáhl v prvním čtvrtletí hlavně firmy. Rekordně klesla míra jejich investic

Výkon české ekonomiky klesl letos za první čtvrtletí o 3,4 procenta v porovnání s předchozím kvartálem. Informoval o tom Český statistický úřad, který tak zpřesnil svůj květnový odhad (propad o 3,3 procenta). Na poklesu hrubého domácího produktu se nejvíce podílely fixní investice následované spotřebou domácností. Pokles ekonomiky pak jen částečně kompenzovala vyšší spotřeba vlády a také vyšší čisté exporty. Meziroční pokles statistici potvrdili na úrovni dvou procent.

Jde o největší pokles české ekonomiky od začátku roku 2010 (doba finanční krize), uvedl již dříve statistický úřad. Výsledky ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená restriktivní opatření.

V posledním čtvrtletí loňského roku přitom hrubý domácí produkt rostl meziročně o dvě procenta, mezičtvrtletně pak stoupl o 0,4 procenta.

„Mimořádná situace v březnu se projevila poklesem míry zisku i míry investic u nefinančních podniků. Míra investic poklesla mezičtvrtletně o 3,9 procentního bodu, což je největší pokles v historii měření,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. U domácností ještě došlo k růstu příjmů i spotřeby, dodal.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová si všímá zveřejněných sektorových účtů za první čtvrtletí letošního roku. Míra získu činila 44,3 procenta. „Ve srovnání s předchozím čtvrtletím tak poklesla o 0,2 procentního bodu, v meziročním srovnání o 0,3 procetního bodu,“ napsala.

Dodala, že už v předchozích letech stlačovaly rostoucí mzdové náklady ziskové marže na nižší úrovně. „Přitom ještě v roce 2016 se míra zisku firem nacházela nad úrovní 51 procent“..

Celkové mzdové náklady firem vzrostly v prvním kvartálu meziročně o 2,6 procenta. Míra investic se snížila mezičtvrtletně o 3,9 procentního bodu a dosáhla 26,3 procenta. „Výraznější propad má však ještě před sebou,“ komentovala to Steckerová.

  • Stále relativně dobře se v prvních třech měsících roku 2020 vedlo domácnostem. Jejich příjmy vzrostly o 2,9 % meziročně i mezikvartálně. Vyšší příjmy domácnosti neutratily, což se odrazilo ve vyšší míře úspor. Ta dosáhla úrovně 13,5 procenta.

Pozice firem si všímá i hlavní ekonom ING Bank v ČR Jakub Seidler, který podtrhl, že míra zisku je nejnižší v historii časové řady od roku 2005. „Do velké míry jde především o vliv pandemie koronaviru a nadále rostoucích mzdových nákladů. Podnikům také klesla míra investic, a to také na nejnižší hodnotu v rámci délky časové řady od roku 2005.“

Ekonom zdůraznil, že jak ziskovost firem, tak míra investic firem byly nižší než v průběhu globální finanční krize po roce 2008.   

Druhé čtvrletí bude výrazně horší

Steckerová zároveň upozornila, že druhé čtvrtletí dopadne výrazně hůře. „Zatímco v prvním čtvrtletí byla česká ekonomika zasažena opatřeními v boji proti koronaviru pouze ve druhé polovině března, ve druhém čtvrtletí byla restriktivní opatření v platnosti po dobu dvou měsíců. Výraznější propad tak českou ekonomiku teprve čeká,“ zdůraznila.

Seidel zároveň upozornil, že scénář ve tvaru „V“, tedy výrazný propad následovaný rychlým oživením, začíná být méně pravděpodobný. „Důvodem je i to, že řada důležitých ekonomik v zahraničí se s pandemií koronaviru nadále potýká ve zvýšení míře a zahraniční poptávka se tak bude zotavovat pomaleji.“