Agentura Moody's zhoršila výhled českého bankovnictví

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled českého bankovního sektoru z pozitivního na stabilní. Zdůvodňuje to zejména zpomalením hospodářského růstu. Agentura uvedla, že po letech rychlého růstu půjček očekává v České republice mírné zhoršení kvality úvěrového portfolia. Podle analytiků se to ale klientů tuzemských bank významněji nedotkne.

Výkon českých bank v příštích 12 až 18 měsících zůstane zdravý, avšak výhled agentura hodnotí už jenom jako stabilní, neboť růst ekonomiky postupně zpomaluje. I když kvalita úvěrů v Česku zůstává podle Moody's jednou z nejlepších ve střední a východní Evropě, po několika letech svižného růstu úvěrů nicméně mírně oslabí.

„Pozitivní výhled ratingu dával šanci na zlepšení ratingové známky a s ním i snížení rizikových prémií a úrokových sazeb, za které si české banky půjčují,“ řekl analytik společnosti Deloitte David Marek. Nicméně vzhledem k tomu, že české banky nejsou závislé na mezibankovních půjčkách a mají dostatek peněz v podobě klientských vkladů, nemá pro ně podle něj změna výhledu ratingu nijak zásadní dopad.

Agentura příští rok čeká růst tuzemského HDP ve výši 2,5 procenta

Moody's očekává, že růst hrubého domácího produktu (HDP) České republiky v letošním roce zpomalí na 2,7 procenta z 2,9 procenta v loňském roce. Příští rok pak odhaduje další zvolnění tempa, a to na 2,5 procenta.

Ziskovost bank by ale měly až do příštího roku podporovat rostoucí úrokové sazby a vysoký růst úvěrů. Moody's proto očekává, že zisk českých bank zůstane mezi nejvyššími ve střední a východní Evropě. Největší české banky také disponují dostatečnou úrovní stabilních a levných vkladů, aby mohly financovat poskytování úvěrů, uvádí ratingová agentura.