O zdanění cigaret a alkoholu bude jasno až před koncem roku. Balíček má zpoždění

REPORTÁŽ: Daňový balíček míří do sněmovny (zdroj: ČT24)

Až krátce před koncem roku se lidé dozvědí, jestli budou od ledna platit vyšší daně třeba z cigaret, tvrdého alkoholu, ze sázek nebo jestli stát zdvojnásobí poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Vládní daňový balíček, který s růstem některých daní počítá, má totiž zpoždění. Poslanci ho začnou ve třetím čtení schvalovat příští týden. Kvůli silnému odporu opozice ale není jisté, jestli to stihnou. Pokud se koalici balíček příští týden schválit nepodaří, chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

Opozici se nejvíc příčí vládní záměr na zdanění rezerv pojišťoven. Tvrdí, že by tento krok vedl ke zdražení pojistek a zároveň by mohl rozkolísat finanční trhy. „To je přece absurdní. Pokud by hrozilo tohle, tak debata bude výživná,“ uvedl k projednávání balíčku na sněmovním plénu místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Piráti i pravicová opozice proto do sněmovny míří s dlouhými projevy. „Je to opravdu návrh škodlivý a destabilizující finanční sektor i českou ekonomiku. Získáte jednorázový příjem, a to se opravdu nevyplatí. Zdanění těchto rezerv by bylo znárodnění podstatné části tohoto produktu, poškození všech pojištěnců,“ řekl k tomu důrazně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Ministerstvo financí a vláda jako celek opět selhaly, přišly s návrhem daňového balíčku hrozně pozdě a je to jejich zodpovědnost,“ míní předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Vidina deseti miliard

Daňový balíček je klíčový pro sestavení státního rozpočtu; od ledna do prosince příštího roku totiž chce vláda jeho prostřednictvím vybrat o deset miliard navíc. Aby se na tyto bonusové příjmy mohla spolehnout, chce projednávání změn vytvořit v dolní komoře v případě potřeby i speciální prostor.

„Pokud by následovaly obstrukce – protože si myslím, že jsme si všechno vysvětlili, a že argumenty zaznívají už jenom dokola – jsme připraveni iniciovat mimořádnou schůzi,“ avizovala vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Daňový balíček
Zdroj: ČT24

Stopka pro zdanění plynu

Už nyní je přitom pravděpodobné, že všechny daňové návrhy se vládě zřejmě prosadit nepodaří – a rozpaky nebudí jen pojišťovny. Většina poslanců odmítá například zdanění plynu, který se používá pro vytápění bytových domů. Kromě opozice s ním nesouhlasí ani vládní sociální demokracie.

„Návrh tohoto zákona byl málo diskutován, a to i právě u nás v koalici,“ vysvětluje 1. místopředseda strany a místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Roman Onderka (ČSSD). „Ano, bude to vyřazeno z balíčku,“ potvrzuje i předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM).

Ministryně financí Alena Schillerová k tomu dodala, že je v tomto směru připravena respektovat vůli sněmovny.

Růst mají ceny cigaret i tvrdého alkoholu

Naopak skokové zvýšení spotřební daně z cigaret a tabáku ve sněmovně téměř jistě projde. Vláda navrhuje zvýšit minimální spotřební daň z cigaret o 5,40 koruny, při započítání DPH by částka vzrostla na necelých sedm korun.

Některé tabákové firmy říkají, že můžou zdražit víc než dvojnásobně a růst zdůvodňují způsobem výpočtu ceny cigaret. „Za předpokladu plného přenesení vyšší daně do konečné ceny dojde ke zvýšení daně z cigaret zhruba o dvanáct korun,“ konstatuje mluvčí British American Tobacco Tomáš Tesař.

„K vaší otázce se nebudeme vyjadřovat. Nemůžeme jakkoliv komentovat naši cenovou politiku,“ uvedla mluvčí firmy Philip Morris Klára Jírovcová Pospíšilová.

Daň na cigarety
Zdroj: ČT24

U většiny poslanců má podporu také návrh na zvýšení spotřební daně z tvrdého alkoholu. Za půllitrovou lahev čtyřicetiprocentního alkoholu mají lidé od ledna zaplati navíc 7,50 koruny; při započítání DPH tak může stejná lahev podražit o 9 korun. 

Daň u alkoholu
Zdroj: ČT24

Senátní vrácení

Dolní komora ovšem není pro ministerstvo financí jediným zátěžovým testem. Ze sněmovny poputuje daňový balíček po případném schválení do Senátu, a už teď je prakticky jisté, že ho senátoři poslancům vrátí. Opozice, která kritizuje zvyšování některých daní, má totiž v horní parlamentní komoře jasnou většinu.

„Pošleme nazpátek do sněmovny zákony s návrhem na zamítnutí nebo s návrhem na přijetí některých pozměňovacích návrhů,“ vysvětluje předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Ministryně financí Schillerová proto se senátním nesouhlasem počítá už teď. „Tak, jak je Senát postaven, nám zákony vrací, takže budu bojovat i v Senátu,“ uvedla. K případnému přehlasování senátního veta se tak poslanci dostanou nejdřív v prosinci.