Stát odvezl poslední litry nafty z českých nádrží Viktoriagruppe

Praha - Stát dnes převezl do svých zásobníků poslední litry nafty, které byly uskladněné v českých nádržích soukromé firmy Viktoriagruppe. Stalo se tak poté, co Státní správa hmotných rezerv zjistila, že má společnost finanční problémy. Podstatně větší část rezerv ale stále zůstává v německém areálu firmy, tedy v místě, odkud podle Státní správy zmizelo pět a půl milionů litrů nafty.

Poslední litry nafty z českých skladů Viktoriagruppe převezly cisterny v noci ze čtvrtka na pátek. Na odvoz státních rezerv z Německa se teprve čeká. „Vedeme neustálá jednání, abychom zahájili převoz do České republiky co nejdříve. Jsme současně ve spojení s německými státními orgány,“ uvedl předseda Správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Podle premiéra Sobotky je evidentní, že v souvislosti s uskladňováním hmotných rezerv byly uzavírány smlouvy, které nebyly pro stát zcela výhodné. Náklady na převoz dosáhnou několika desítek milionů korun. Pokud se prokáže, že ropa ze zásobníků Viktoriagruppe opravdu zmizela, hrozí firmě pokuta pět milionů korun plus náhrady škody - zhruba 80 milionů.

Spor s Viktoriagruppe prý české zásoby neohrozí

Strategických skladů pohonných hmot je v České republice několik. Například v Kostelci u Heřmanova Městce stát skladuje naftu a letecký petrolej. V dalších areálech je pak i samotná ropa a další ropné produkty. Podrobné informace se ale tají. „Ropná bezpečnost v tuto chvíli je plně zabezpečená. My máme v našich skladech zásoby na 95 dnů,“ uvedl Švagr. Ty u Heřmanova Městce dnes přijel zkontrolovat i premiér Bohuslav Sobotka.

  • Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv, v Ekonomice ČT24: „Předpokládáme, že jiné komodity nebudou v zahraničí uskladňovány. Našim cílem je přeskladnit naftu z Německa do České republiky a držet veškeré strategické nouzové zásoby státu na území této republiky.“

Veškeré ropné zásoby podle Švagra neohrozí ani dva měsíce trvající spor se společností Viktoriagruppe. Podle Správy hmotných rezerv z jejich zásobníků část státních rezerv zmizela. „Ten sklad má kapacitu nějakých sto třicet milionů litrů, to je několik podzemních nádrží. Těch měření tam probíhalo několik a ani jedno se nesešlo,“ potvrdil pořadu Reportéři ČT Lubomír Novotný z Viktoriagruppe.