E.ON získal svolení ke koupi části innogy. Musí ale prodat její aktivity v Česku

Evropská komise schválila energetické firmě E.ON převzetí části majetku společnosti innogy za splnění určitých podmínek, mezi které patří i prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v České republice. E.ON to považuje za svůj největší ústupek vůči EK. Zároveň po 17 letech končí u innogy ČR generální ředitel Martin Herrmann a odchází také finanční ředitel Thomas Merker. Novým šéfem je Tomáš Varcop. Ve vedení firmy ho doplní finanční ředitel Zbyněk Solecký a Josef Benda. Změny souvisí s rozhodnutím Komise.

Německá společnost innogy je největším distributorem plynu v České republice, kde na konci loňského roku zaměstnávala 4100 lidí. Firma v tuzemsku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro více než 1,6 milionu zákazníků. Innogy uvedla, že pro její klienty v Česku se rozhodnutím Evropské komise nic nemění. Nový investor české skupiny innogy bude podle ní znám v příštím roce.

E.ON kupuje majetek innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE. E.ON by po dokončení transakce měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny a plynu, RWE pak zejména v produkci elektřiny na velkoobchodním trhu. RWE se také stane klíčovým hráčem na trhu obnovitelných zdrojů energie.

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku innogy letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech Evropské unie, včetně České republiky.

E.ON proto Komisi nabídl ústupky, které kromě prodeje aktivit v Česku zahrnovaly i prodej části elektrárenských aktivit v Maďarsku a některých aktivit v Německu. Evropská komise nyní uvedla, že pokud E.ON dodrží své závazky a prodá navrhovaný majetek, spojení schvaluje.

„Je důležité, aby si všichni Evropané a podniky mohli koupit elektřinu a plyn za konkurenční ceny. Dnes můžeme firmě E.ON schválit akvizici innogy, protože závazky, které E.ON nabídl, zajistí, že fúze nebude mít za následek menší výběr a vyšší ceny v zemích, kde tyto společnosti působí,“ uvedla v prohlášení komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

RWE už dříve získala od Evropské komise povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od společnosti E.ON, což je také součástí celé transakce.