Evropská směrnice spustila mohutnou výstavbu rodinných domů. Od ledna totiž vyjdou dráž

Události: Nižší energetická náročnost si vyžádá více peněz (zdroj: ČT24)

Stavba rodinných domů zažívá v Česku boom. Vyvolala jej evropská směrnice o energetické náročnosti budov, která od ledna 2020 požaduje, aby nové domy měly až o pětinu nižší spotřebu energie než nyní. To si vyžádá například silnější vrstvu zateplení, progresivní technologie a materiály a celkově také více peněz.

Zájem o výstavbu rodinných domů v Česku za první pololetí letošního roku výrazně vzrostl. Začalo se jich stavět skoro deset tisíc. Před dvěma lety to bylo o tisíc méně. Naposledy lidé tolik stavěli v roce 2008. 

Podíl na boomu nese i fakt, že energetická náročnost nových rodinných domů se bude muset od příštího roku snížit zhruba o pětinu, jinak nezískají stavební povolení.  Pokud se někdo chce ještě vyhnout zpřísňujícím kritériím, musí si obstarat stavební povolení do konce letošního roku. 

V současnosti rovněž stoupá zájem lidí o jiné stavební materiály než dříve. Hlavně o takové, které zaručí právě energetickou úsporu. Výrazně se zvyšují například prodeje plněného zdiva.

„Zaplatíte o zhruba deset až dvacet procent víc, ale to vám na druhé straně hravě vykompenzuje stavba lešení, doprava na místo stavby při volbě zateplené fasády, nemluvě o čase a o náročnosti práce,“ tvrdí ředitel Pro-Doma Petr Vaněrka. 

Stavba rodinných domů
Zdroj: ČT24

Vstupní náklady se zvýší

Stavebník se proto musí připravit na vyšší vstupní náklady. Nemovitosti můžou prodražit také třeba progresivní technologie, jako například tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, solární panely či kvalitnější skla. Zároveň platí, že stále zdražují stavební práce.

V médiích se v souvislosti s novou směrnicí objevily úvahy expertů, že rodinné domy podraží o pět až deset procent, tedy o statisíce. Zvýšené vstupní náklady (investice) by se pak měly vracet prostřednictvím nižších provozních nákladů. 

„Pořád čekáme na návrh k vyhlášce o energetické náročnosti budov a není jasné, jaké koeficienty budou nastaveny na různé druhy vytápění a konstrukce. Jakmile budou koeficienty jasné, bude možné stanovit odhad navýšení cen,“ řekla pro Seznam ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů Lenka Trandová.