Operátor Vodafone se rozroste o UPC. Evropská komise povolila převzetí aktivit od Liberty Global

Evropská komise povolila britské telekomunikační společnosti Vodafone Group převzít aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a České republice. Znamená to, že Vodafone v Česku převezme mimo jiné i kabelovou síť UPC.

Vodafone je už teď druhým největším mobilním operátorem na světě. Firma doufá, že převzetím aktivit Liberty Global si v Německu upevní pozici vůči lídrovi trhu, společnosti Deutsche Telekom. Aby získal souhlas evropských orgánů, které se obávaly oslabení konkurence v Německu a České republice, zavázal se Vodafone, že prostřednictvím nově vzniklé společnosti umožní konkurentovi Telefonica Deutschland přístup ke sloučené vysokorychlostní širokopásmové síti.

Komise poznamenala, že souhlas s prodejem je podmíněn dodržením všech závazků, které Vodafone dal k ochraně hospodářské soutěže.

Transakce za 18,4 miliardy eur (471 miliard korun) je jednou z největších akvizic v historii společnosti Vodafone. Ta rozhodnutí Komise uvítala.

„V České republice spojení přinese zvýšení konkurence a nové služby pro spotřebitele i firemní zákazníky, a to díky spojení více než půl milionu zákazníků vysokorychlostního pevného internetu a dalšího půl milionu zákazníků kabelové televize společnosti UPC Česká republika s 3,9 milionu zákazníků společnosti Vodafone,“ uvedl mluvčí české pobočky Vodafonu Ondřej Luštinec.

Vodafone v České republice poskytuje služby 3,9 milionu zákazníků. Firma přiblížila, že schválená transakce by měla být ukončena k 31. červenci. Spojením s UPC Česká republika se Vodafone ČR rozroste o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než půl milionu zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, 539 tisícům zákazníků kabelovou televizi a 200 tisícům uživatelů pevné telefonní linky.