Akcie jsou na vrcholu, index S&P 500 poprvé nad 2000 body

New York - Pozorně sledovaný a vlivný index amerických akcií Standard & Poor's 500 poprvé v historii překonal hranici 2000 bodů. Táhly jej především akcie finančních a biotechnologických společností. A k příznivému vývoji akciového trhu přispěly hlavně naděje na nová opatření na podporu evropské ekonomiky.

S&P 500 krátce po zahájení obchodování stoupl o 0,6 procenta na rekordní hodnotu 2000,04 bodu. Index sleduje akcie vybraných 500 podniků registrovaných na burzách ve Spojených státech. „V tuto chvíli je nálada investorů velmi pozitivní,“ vysvětlil hlavní makléř Brokerjetu ČS Martin Urban. A dobrá nálada se podle něj projevuje i na evropských trzích.

Podobný růst vykázal i užší Dow Jonesův index, stejně jako index technologického trhu Nasdaq Composite. Akciové trhy ve Spojených státech přitom posilují navzdory ukrajinské krizi a dalším konfliktům ve světě. K dnešnímu růstu podle analytiků přispělo zejména páteční prohlášení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, podle něhož je ECB připravena učinit další kroky na podporu ekonomiky eurozóny.

Urban: Nálada investorů je velmi pozitivní (zdroj: ČT24)

Například akcie amerického hamburgerového řetězce Burger King zamířily prudce vzhůru po zprávě, že firma jedná o koupi největší kanadské sítě rychlého občerstvení Tim Hortons, známé hlavně prodejem kávy a koblih.