Elektronickou evidenci tržeb už nikdo nezruší, věří Schillerová. Třetí a čtvrtá vlna naběhne asi až příští jaro

Události, komentáře: Poslední tečka za změnami EET? (zdroj: ČT24)

Na řemeslníky nebo stánkaře se bude vztahovat elektronická evidence tržeb zřejmě do příštího jara. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připustila v Událostech, komentářích, že není reálné, aby byla třetí a čtvrtá vlna EET účinná od počátku roku, mimo jiné předjímá, že novelu zákona ještě vrátí poslancům Senát. Věří ale, že tím hlavní debata o EET končí a že systém již nikdo nezruší.

Osud, který potkal mnoho zákonů – třeba druhý důchodový pilíř nebo zdravotnické poplatky – se v případě elektronické evidence tržeb nebude opakovat, věří ministryně financí Alena Schillerová. „EET nikdo už nezruší, bude součástí ekonomiky. Má podporu téměř 70 procent obyvatel, podnikatelé z první a druhé vlny s tím nemají zásadní problém, nemají zásadní připomínky. Když se odchytaly prvotní chyby a nedostatky, funguje systém bez problému,“ řekla.

Opozice přitom mluví právě o tom, že až se časem politické poměry změní, podnikatele pokladen EET zbaví. Zatímco předseda ODS Petr Fiala dal najevo, že by uvítal úplný konec systému, podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) by mohla elektronická evidence pokračovat, ale jako dobrovolný systém.

„Raději bych udělal EET, aby bylo dobrovolné. Aby systém měl přidanou hodnotu pro podnikatele, třeba kdo má EET, měl automaticky generované daňové přiznání – aby to mělo přidanou hodnotu, která vede k tomu, že sami podnikatelé by stáli o to systém užívat,“ nastínil opoziční poslanec v Událostech, komentářích.

Třetí a čtvrtá vlna, která zavádí EET pro řemeslníky, stánkový prodej a pro svobodná povolání, se ale Ferjenčíkovi zdá nesmyslná. „Je třeba pro každý obor hledat vhodný typ regulace. Tím, že donutíme celou řadu řemeslníků pořídit si EET pokladnu, je ještě nedonutíme vydávat účtenky. Jediný, kdo na tom vydělá, jsou provozovatelé účetních systémů. Ale státní kasa ne,“ varoval.

Podle ministryně financí ale bude vše fungovat i v případě řemeslníků. „Díky EET finanční správa spravuje obrovský automatizovaný systém milionů dat, díky kterým provádí analytickou činnost. (…) Bude porovnávat v určitém regionu příjmy malířů pokojů a bude vycházet i z toho, jestli se příjmy neliší a bude si ke kontrole vytipovávat ty, kteří mají propad. To je význam EET,“ odmítla opoziční kritiku. Sama naopak kritizovala opozici, že nepřišla s žádnou alternativou. Mikuláš Ferjenčík se ovšem zmínil o paušální dani, která by podle něj situaci vyřešila lépe.

Třetí a čtvrtá vlna sněmovnou i přes opoziční výhrady prošla, byť s výjimkou pro poskytovatele sociálních služeb, které se snažila Alena Schillerová zabránit. Neznamená to však , že musí řemeslníci houfně vyrážet na nákupy pokladen. Podle ministryně na to budou mít ještě zhruba rok. Schillerová předpokládá, že se zákon k poslancům záhy vrátí, protože se ho pokusí zablokovat Senát.

„Nepočítám s tím, že by účinnost nastala od 1. ledna 2020, to nebudeme stíhat, protože legislativní lhůta je sedmiměsíční. Myslím, že to budou jarní měsíce roku 2020,“ odhadla.