Zaveďme zálohování PET lahví a plechovek, jako to mají jinde v Evropě, vyzval vládu institut

Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN) vyzval vládu, sněmovnu a Senát k doplnění zálohování nápojových PET lahví a plechovek do nově vznikající odpadové legislativy. Projednávaný zákon nepočítá s plošným zavedením záloh, ale nezakazuje, aby se pro ně jednotlivě rozhodli výrobci. Připomínkové řízení k novému zákonu bylo ukončeno na začátku května, během následujících měsíců by ministerstvo životního prostředí mělo zákon poslat k projednání do sněmovny. K INCIEN se ve výzvě přidaly Hnutí Duha, Arnika, Greenpeace, Zachraň jídlo a další organizace.

„Žádáme o doplnění návrhu o systém po vzoru evropských zemí, které již nyní díky zálohám plní nové evropské recyklační cíle. Zálohování vnímáme jako důležité opatření pro zlepšení životního prostředí a omezení plýtvání surovinami, které posune Českou republiku blíže k čistší přírodě a cirkulární ekonomice,“ uvedli autoři. Zálohování plastových lahví funguje například v Německu, Dánsku, Norsku, Finsku, Švédsku, Estonsku či Nizozemsku.

„V současnosti spousta organizací čeká na vyhodnocení komentářů a projednání v Poslanecké sněmovně,“ řekl obchodní ředitel INCIEN Vojtěch Vosecký. Hlavní dotčené strany nyní pořádají různé semináře, setkání pro tematicky zaměřené skupiny, jako jsou například zástupci prodejen, dodal.

Další postup podle něj brzdí hlavně firmy, které vydělávají svážením odpadu. „Proti zálohám nic nenamítá naprostá většina producentů PET lahví, obyvatelé téma vítají a neziskový sektor taky. Firmy, které odpad sváží, se bojí, že by přišly o zdroj příjmů, protože PET lahve se dobře prodávají,“ sdělil Vosecký.

V lednu letošního roku skupina Zálohujme složená ze zástupců INCIEN, Vysoké školy chemicko-technologické a Karlovarských minerálních vod představila výsledky studií zkoumajících ekonomický a environmentální dopad záloh a představila model zálohového systému. Podle autorů výzvy by zálohový systém snížil množství pohozených odpadků v přírodě o 95 procent, o třetinu by snížil environmentální dopady související s dopravou, výrobou a využitím. Vysbíralo by se, jak tvrdí, více čistší suroviny, která by umožnila plnohodnotnou opakovanou recyklaci.

Pomohl by také splnit evropské směrnice, které určují povinnost členských států zajistit třídění nápojových PET lahví od roku 2029 na 90 procent a stanovují obsah recyklovaného materiálu v nově vyráběných PET lahvích na 25 procent v roce 2025. „V tuto chvíli nastává kritická fáze, kdy je ještě možné celý proces zvrátit a zavést do zákona povinnost zálohování PET lahví a plechovek,“ doplnil Vosecký.

Spotřebitelé by kvůli zálohovému systému přestali třídit, míní kritici

Podle kritiků zálohového systému by kvůli němu spotřebitelé už necítili potřebu třídit a bylo by těžké naučit je nosit PET lahve místo do kontejneru k výkupu. Svaz měst a obcí například vyjádřil obavu nad vyššími náklady do zavedení systému, což by museli zaplatit obchodníci. Kritici dále upozorňují na dostatečně vysokou míru třídění, kdy se v Česku osm z deseti PET lahví vysbírá pro recyklaci. Důležitější podle nich je zvýšit recyklaci komunálního odpadu.

Jak třídí Češi
Zdroj: Evropská komise