Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.

Černá listina, na které je tak po aktuálním rozhodnutí 12 nespolupracujících zemí, má přispět k boji s „vyhýbáním se daňovým povinnostem“. Zařazeny na ni jsou země, u nichž má EU pochyby okolo daňové transparentnosti, spravedlivého zdanění či dodržování mezinárodních pravidel namířených proti snižování daňových základů a přesouvání zisku.

Členské země uvedly, že Barbados nyní na vysoké politické úrovni slíbil změny, které mají rozptýlit obavy EU okolo nahrazení jeho škodlivých preferenčních režimů jiným opatřením, ovšem s velmi s obdobným účinkem.

Aruba a Bermudy zase své starší závazky nyní uskutečnily. Bermudy se dál zavázaly vyřešit určité problematické otázky u fondů kolektivního investování. Barbados a Bermudy se tak dostaly do měkčí části unijního soupisu, Aruba z něj zcela zmizela.

Na seznamu tak zůstává 12 nespolupracujících jurisdikcí: Americká Samoa, Belize, Dominika, Fidži, Guam, Marshallovy ostrovy, Omán, Samoa, Trinidad a Tobago, Spojené arabské emiráty, Americké Panenské ostrovy a Vanuatu.