ElektroVolvo. Baterie mu dodá Asie a do roku 2025 má tvořit polovinu produkce

Švédská automobilka Volvo Car podepsala dohody o dodávkách baterií pro elektromobily do roku 2025 se dvěma asijskými výrobci, jihokorejskou LG Chem a čínskou Contemporary Amperex Technology (CATL). Hodnota dohody má být v řádu miliard dolarů, přesná částka ale zveřejněna nebyla, napsal list Financial Times.

Automobilka, která je od roku 2010 v rukou čínské společnosti Geely, vyrábí vozy na elektrický pohon jak pod značkou Volvo, tak pod samostatnou značkou Polestar zaměřenou na elektrické vozy s vysokým výkonem.

Volvo Car oznámilo, že do roku 2025 budou polovinu jejích prodejů zaujímat automobily na elektrický pohon, což znamená asi 500 tisíc aut. Mezi roky 2019 a 2021 plánuje automobilka Volvo představit pět nových, čistě elektrických vozů.

Generální ředitel: Budoucnost je elektrická

„Budoucnost společnosti Volvo Cars je elektrická a my jsme pevně odhodláni překonávat spalovací motor,“ řekl ve středu ve svém prohlášení prezident a generální ředitel společnosti Volvo Cars Hakan Samuelsson.

Letošním rokem počínaje má být každý model firmy Volvo vybaven hybridní nebo elektrickou technologií. Prvním plně elektrickým automobilem bude verze sportovně užitkového vozu (SUV) XC40. Volvo Car nyní dokončuje instalaci montážní linky ve svém belgickém závodu u Gentu, kde má být tento vůz SUV vyráběn.