Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal 17 000 bodů

New York - Dow Jonesův index během dne poprvé v historii překonal psychologicky významnou hranici 17 tisíc bodů a dokázal nad ní i zavřít. Americké akcie během dnešního obchodování posílily zejména díky příznivým údajům z tamního trhu práce.

Dow Jonesův index zahrnuje 30 předních podniků v USA. Index hranici 17 000 bodů pokořil bezprostředně po zahájení obchodů a během dne se vyšplhal až na 17 074,65 bodu.

Širší index S&P 500 přidal 0,55 procenta na 1 985,44 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,63 procenta na 4 485,93 bodu. V pátek přitom budou americké akciové trhy uzavřeny, neboť v USA se slaví Den nezávislosti.

Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, za kterým byly příznivé údaje o červnovém vývoji na trhu práce ve Spojených státech. Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v červnu klesla na téměř šestileté minimum 6,1 procenta, zatímco v květnu byla o dvě desetiny procentního bodu vyšší. Největší ekonomika světa podle vládní zprávy vytvořila asi 288 tisíc nových pracovních míst, což je mnohem více, než čekali analytici.  

„Ta zpráva byla velmi příznivá a je to skutečně známka toho, že ekonomika nabírá tempo,“ říká analytik investiční společnosti J.P. Morgan Funds David Kelly. „To ale neznamená, že je to pro trh jen dobrá zpráva. Plyne z toho totiž, že centrální banka (Fed) zváží zvýšení úrokových sazeb už v prvním čtvrtletí (příštího roku),“ dodal. Ekonomové se až dosud domnívali, že Fed sazby nezvýší dříve, než ve druhé polovině příštího roku.