České poště hrozí, že v květnu už nebude mít na běžný provoz. Peníze jí půjčí stát

Události ČT: České poště hrozí, že v květnu nebude mít na provoz. Peníze jí půjčí stát (zdroj: ČT24)

Česká pošta čelí finančním problémům. Už za dva měsíce by nemusela mít na běžný provoz. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) proto státnímu podniku v příštích dnech půjčí 800 milionů korun. Podobnou částku přitom stát firmě dluží za služby, které si u ní dřív objednal. Přímo ale peníze vyplatit nemůže, nynější zákon převod omezuje maximálně na 500 milionů ročně. To by chtěl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) změnit.

Řešení nynějších obtíží podle ministryně financí nemusí trvat dlouho. „Pokud budou splněny podmínky, podepíše se smlouva, tak se bavíme skutečně o dnech,“ poznamenala Schillerová.

Podle generálního ředitele Romana Knapa přichází pomoc od státu těsně před krizovým scénářem. Bez peněz by v květnu nastaly potíže.

Hamáček, pod jehož resort pošta spadá, míní, že se krokem ministerstva financí de facto dříve vyplatí dlužné částky za minulá léta. „Nejen že stát neplatí tolik, kolik by měl, ale ještě peníze vyplácí s dvouletým zpožděním,“ podotkl.

Schillerová se nebrání diskusi o navýšení limitu za služby

V Poslanecké sněmovně zákonodárci budou řešit změny ve fungování pošty a Hamáček chce prosadit, aby se limit za služby, které pošta poskytuje pro stát, zvýšil z půl miliardy na půl druhé miliardy korun.

„Není to o tom, že pokud dáme do zákona limit, stát to zaplatí. Jde o to, že pokud si stát objedná službu v rámci limitu, tak aby byla celá uhrazena,“ přiblížil ministr vnitra.

Zisk České pošty za rok 2017
Zdroj: ČT24

Ministryně financí teď očekává, že jí šéf pošty představí návrh změn, které mají podnik stabilizovat. Diskuzím o navýšení limitu na 1,5 miliardy se nebrání.

„Jsem pro, aby se doplatilo to, co Český telekomunikační úřad určil, že poště náleží, to je nějakých 800 milionů korun, to je nezpochybnitelný závazek, který vůči poště máme. A pak je otázka navýšení služeb a já jsem připravena debatu vést,“ prohlásila Schillerová.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka by se však stát měl spíš zamyslet, zda zachovávat službu ve stávajícím rozsahu v době, kdy se dramaticky mění způsob komunikace lidí a s ním i trh, který pošta dříve opanovala. „Podle mého názoru ne,“ doplnil.

Ministr vnitra s generálním ředitelem už naznačili, že v rámci úspor má firmu letos opustit 150 manažerů a administrativních pracovníků. Pokračovat má i převod poboček na partnery. Na druhé straně se zvyšují platy zaměstnanců o deset procent. Kdyby k tomu od příštího měsíce nedošlo, přišla by firma podle vedení o třetinu lidí. Právě i na růst mezd teď pošta potřebuje prostředky.

Podnik patří mezi největší zaměstnavatele v Česku. Aktuálně pro něj pracuje přes třicet tisíc lidí. Loni se ale čtvrtina z nich obměnila, takzvaná personální fluktuace se neustále zvyšuje, a to i kvůli výši odměn. Mzda zaměstnanců většinou nedosahuje 25 tisíc korun a je tedy níž než u většiny jiných profesí.