Ženevský autosalon předvádí novinky. Ukáže elektroauta i sportovní vozy

Více než stovku světových a evropských výstavních premiér letos ukazuje 89. ročník mezinárodního autosalonu, který začal v úterý v Ženevě. Na nejdůležitější přehlídce první části roku se mimo jiné představí crossovery Škoda Kamiq a Kia e-Soul, Renault Clio nebo BMW 3 Touring. První dva dny jsou vyhrazeny pro novináře a odborníky, veřejnosti se přehlídka otevře od čtvrtka.

Česká Škoda Auto veze do Ženevy své třetí a nejmenší SUV pod označením Kamiq, které vychází z nedávno představeného modelu Scala. K vidění bude také studie Vision iV, která je konkrétní vizí prvního čistě elektrického vozu značky vycházejícího z koncernové modulární platformy pro elektromobily (MEB).

Kia, která část produkce vyrábí ve slovenské Žilině, odhalí druhou generaci elektrického crossoveru e-Soul. Novinkou budou i modernizované hybridy Niro nebo čtyřdveřový koncept elektromobilu. Naopak nový crossover XCeed podle oficiálního vyjádření automobilky v Ženevě nebude.

Renault si pro přehlídku mimo jiné nachystal premiéru páté generace modelu Clio. Jeho francouzský konkurent Peugeot ukáže jeho přímého rivala v podobě modelu 208. Mezi malými hatchbacky se očekává i představení nové Corsy od Opelu.

V Ženevě budou k vidění i sportovní novinky

V Ženevě bývá tradičně k vidění velké množství sportovních aut. Ferrari odhalí model F8 Tributo, který je s nejsilnějším osmiválcem značky přímým nástupcem F488 GTB, Koenigsegg ukáže nástupce Agery RS a McLaren model 720S Spider se stahovací střechou. Porsche slibuje novou generaci 911 s karoserií kabrio, Toyota se pochlubí novou Suprou a Lamborghini modernizovaným Huracánem Evo.

Volkswagen přichystal studii plně elektrické buginy ID Buggy, která vychází z populárních dunových vozidel v USA ze 70. let minulého století. Má dokládat variabilitu nové koncernové platformy pro elektromobily MEB. Další novinkou je sportovní verze crossoveru T-Roc s označením R.

Mezi vystavovateli bude letos několik významných značek chybět: autosalonu se nezúčastní Hyundai, Ford, Volvo nebo skupina Jaguar Land Rover.